szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 7 lat temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Tarta pomidorowa

Tarta pomidorowa

Składniki potrzebne do przygotowania Tarty:
- 12 szt. pomidorów butelkowych
- 9 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 60 dag cebuli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki startego koziego sera
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- rolka mrożonego ciasta francuskiego
- orzechy włoskie

Sposób przygotowania:
Pomidory butelkowe myjemy i suszymy. Kroimy na połówki. Wykładamy papierem blachę do pieczenia. Kładziemy na niej pomidory przeciętą stroną do góry. Przyprawiamy solą i pieprzem, łyżką cukru, ziołami prowansalskimi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 150stopni C 45 minut.

W formie do tart rozgrzewamy oliwę, wsypujemy łyżkę cukru i podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier lekko się skarmelizuje. Zestawiamy z ognia. W karmelu ciasno ustawiamy połówki opieczonych pomidorków, przecięciem do dołu. Pomiędzy wkładamy suszone pomidorki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wsypujemy cebulę z resztą cukru. Mieszając podgrzewamy, aż cebula stanie się szklista. Równomiernie kładziemy na pomidorach. Ciasto lekko wałkujemy. Przykrywamy składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta dociskamy do zewnętrznych brzegów formy. Wstawiamy do piekarnika 200 C i pieczemy 25-30 minut. Gotową tartę wykładamy na talerz, (przekręcamy) by ciasto było na dole. Posypujemy kozim serem i orzechami włoskimi. Pysznie smakuje podawana z czarną herbatą earl grey.

Życzę Smacznego!

Frania :)

Tagi: ciasto francuskie, kuchnia włoska, lekka, pomidorowa, pomidoty, pyszna, sos pomidorowy, tarta

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Wybory Miss Polski na Wózku
  • Odżywka do ust MAC
  • Pogrubiający tusz do rzęs False Lash Wings
  • Moje Sandały kupione przez przypadek
  • Moja sukienka z czasów dzieciństwa
  • Moja nowa bransoletka
  • Moje pędzle do makijażu
  • Oto mój depilator!
zaproś znajomych