Cukier czy słodzik?! część 1

Cukier i substancje słodzące nie cieszą się zbyt dobrymi opiniami. Jedni rezygnują ze słodzenia, inni stosują słodziki. Co możemy stosować bez obaw, co ograniczać, a czego ogólnie unikać?
Zacznę od cukru brązowego (ksylitol), mannitolu i sorbitolu. Te substancje są uważane za zdrowe, ponieważ nie fermentują w przewodzie pokarmowym. Ksylitol dodaje się między innymi do gum do żucia oraz cukierków, bo działa pozytywnie na kości i nie powoduje próchnicy. Jego indeks glikemiczny jest o wiele mniejszy niż popularnego cukru używanego na co dzień. Wszystkie te substancje są pochodzenia naturalnego. Tworzy się je z gruszek, śliwek, jabłek (sorbitol), fig (mannitol), truskawek i malin (ksylitol).
Fruktoza jest również substancją naturalną. Stosowana jest jako zamiennik cukru, maskuje gorzki smak niektórych słodzików. Dodawana jest do wielu produktów spożywczych, m.in. dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych, napojów. Jednocześnie po fruktozie łatwiej jest przytyć niż po normalnym białym cukrze.
Ciąg dalszy nastąpi ;)
Tagi: dieta