szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 6 lat, 6 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Cukier czy słodzik?! część 2

Cukier czy słodzik?! część 2
fot: badania.net

Czy słyszeliście kiedyś o stewii?! To roślina pochodząca z Ameryki Południowej, jej sproszkowane liście są 200 razy słodsze od cukru! A więc 1 łyżeczka odpowiada szklance cukru. Nie jest kaloryczna, nie powoduje próchnicy, zawiera witaminy B i C. W tym momencie jest stosowana raczej jako suplement diety, a nie słodzik.
Miód również można wykorzystywać do słodzenia potraw. Zawiera on naturalną fruktozę, o której była już mowa, a także glukozę. Jest pochodzenia naturalnego - wytwarzany głównie przez pszczoły z nektaru kwiatowego i soków roślinnych. Miody zawierają m.in. węglowodany, kwasy organiczne, witaminy i olejki eteryczne.
A teraz czas na aspartam. Jest to sztuczna substancja słodząca. Używany jest w wielu napojach gazowanych typu light i innych, a także w suchych produktach spożywczych, tabletkach musujących, gumach do żucia, również w słodzikach, których wiele osób używa zamiast cukru. Aspartam to neurotoksyna, zawierająca szkodliwy alkohol metylowy, który wątroba zamienia w formaldehyd, kancerogenny gaz stosowany powszechnie do produkcji klejów, żywic czy materiałów wybuchowych. Aspartam może wywoływać m.in. raka, ślepotę, migrenę, zaburzenia w życiu seksualnym czy niekontrolowaną agresję podobną do objawów ADHD.
I tak to w skrócie wygląda...

Tagi: dieta

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Odchudzanie a apteka - część 4
  • Kawa inaczej - część 7 Pikantna kawa z imbirem
  • Przepis - Kolorowa zapiekanka
  • Przepis - Zapiekanka z brokułami i pieczarkami
  • Przepis - Pieczona golonka
  • Kawa inaczej - część 6 Kawa i sztuka
  • Odchudzanie a apteka - część 3
  • Przepis - Zapiekanka grzybowa
  • Odchudzanie a apteka - część 2
  • Odchudzanie a apteka - część 1
zaproś znajomych