Gorące posiłki a zimne napoje

Czy zdrowo jest popijać gorące posiłki zimnymi napojami?
Zarówno zbyt gorące, jak i zbyt zimne posiłki mogą źle wpłynąć na nasze samopoczucie i komfort trawienny. Dlatego zaleca się spożywanie posiłków o umiarkowanej temperaturze.
W przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nieżyt żołądka czy choroba refleksowa, ma szczególne znaczenie unikanie dużych różnic w temperaturze spożywanych produktów. Spożywanie bardzo zimnych napojów może również być przyczyną podrażnień i chorób gardła.
Do tłustych gorących dań najlepiej wybrać napoje o temperaturze zbliżonej do temperatury posiłku.
Nie zależnie od tego, jaki napój wybierzemy, warto odczekać z popijaniem kilka minut. Ułatwi nam to trawienie i na pewno nie podrażni żołądka.
Tagi: dieta