szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 6 lat, 6 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Co nieco o kiełkach

Co nieco o kiełkach
fot: www.delima.pl

Kiełki na zdrowie!:)
Warto jeść kiełki. Warto łączyć kiełki z ulubionymi przysmakami. Jedzenie kiełków to uzupełnienie diety, ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi (otyłość).
Musimy pamiętać, że kiełki są bogatym źródłem składników pokarmowych takich jak np. witaminy (w zależności od rodzaju: wit. D, A, E, C oraz wiele witamin z grupy B), aminokwasy, które są niezbędne do budowy ludzkiego białka, błonnik, kwasy nukleinowe, chlorofil i składniki mineralne, magnez, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe
Dlaczego, czyli plusy ich jedzenia:
--> moc witamin;
--> poprawiają cerę;
--> wspomagają trawienie;
--> zastrzyk energii, szczególnie po zimie;
--> są niskokaloryczne, lekkostrawne, a przede wszystkim łatwo przyswajane przez organizm;
--> lepszy nastrój;
--> dobra forma;
--> zawierają sulforafany, które likwidują wolne rodniki i są stosowane w profilaktyce nowotworów;
--> źródło żelaza;
--> zawierają kwas foliowy.

Do czego możemy dodawać kiełki?
Możliwości mamy mnóstwo. Między innymi do zup. dań głównych, warzyw, past, sosów, kanapek, surówek, sałatek.

Tagi: ciekawostki, jedzenie, kiełki

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Lea Michele "Cannonball"
  • Lato a moje ciało
  • Nagroda od glamki.pl :)
  • Chip Skylark's My Shiny Teeth and Me
  • Lea Michele na Teen Choice Awards 2013
  • Aktywnie na słońcu
  • Co nieco o kiełkach
  • Nivea
  • Szampon "Intensywna odbudowa" Timotei with Jericho Rose
  • Wygładzający żel pod prysznic, Adidas for Women, Smooth
zaproś znajomych