szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 6 lat, 11 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Grissini z suszonymi pomidorami

Grissini z suszonymi pomidorami

Uwielbiam te chlebowe paluszki! Idealne do pogryzania w trakcie oglądania ulubionego filmu czy też czytania książki. Szybkie do zrobienia i łatwe w ewentualnym przechowywaniu - o ile oczywiście zostanie coś do przechowywania... Przepis na grissini pochodzi z książki Hamlyn Complete Italian Cooking, zmodyfikowałam go o suszone pomidory.

Składniki (na około 14 długich paluchów):

250g mąki
115ml mocno ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
7g suszonych drożdży
1 duża garść suszonych pomidorów

Do miski przesiewamy mąkę oraz sól, odstawiamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut aby zaczęły pracować. Do miski z mąką dodajemy pozostałą ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 40-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy posiekane drobno pomidory i całość ponownie zagniatamy. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rolujemy z nich cienkie i długie paluszki. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. podajemy z ulubionymi dodatkami.

Tagi: grissini, mąka, paluszki chlebowe, przekąska, suszone pomidory

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Passiflora
  • Papaja
  • Pasta kanapkowa z tuńczyka
  • Pasta kanapkowa z kukurydzy
  • Pasta łososiowa na kanapki
  • Pasta wątróbkowo-żurawinowa
  • Mango
  • Pomidory ze śmietaną
  • Łosoś z sosem sojowym i tymiankiem
  • Roladki naleśnikowe z tuńczykiem i kukurydzą
zaproś znajomych