szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 6 lat, 11 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Hawajskie poduszeczki

Hawajskie poduszeczki

Uwielbiam ciasto francuskie! Jego prostota, a jednocześnie ilość potraw do jakich możemy je wykorzystać jest po prostu oszołamiająca. Doskonałe zarówno do deserów, dań obiadowych, przekąsek czy przystawek. Dziś w wersji stylizowanej na hawajską pizzę - która jest moją ulubioną. Świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi lub piknik! Przepis autorski.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 plastry ananasa
3-4 plastry szynki
4 łyżki ketchupu
1 łyżka soku z ananasa
1 duża szczypta suszonego oregano
4 łyżki tartego sera

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i w międzyczasie przygotowujemy poduszeczki. Rozmrożone ciasto francuskie tniemy na 4 prostokąty, odkładamy. W szklance mieszamy ze sobą ketchup, sok z ananasa, i oregano. Otrzymanym sosem smarujemy ciasto francuskie zostawiając z każdego boki około 0,5cm nieposmarowanej przestrzeni. Ciasto francuskie (w miejscu gdzie posmarowaliśmy sosem) posypujemy następnie serem, pokrojoną w drobną kostkę szynką oraz tak samo pokrojonym ananasem. Układamy na blaszce (kratce) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 do 20 minut (polecam sprawdzać co jakiś czas aby się nie przypaliło). Podajemy - najlepiej ciepłe.

Tagi: ananas, ciasto francuskie, ketchu, oregano, przekąska, starty ser, szynka

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Passiflora
  • Papaja
  • Pasta kanapkowa z tuńczyka
  • Pasta kanapkowa z kukurydzy
  • Pasta łososiowa na kanapki
  • Pasta wątróbkowo-żurawinowa
  • Mango
  • Pomidory ze śmietaną
  • Łosoś z sosem sojowym i tymiankiem
  • Roladki naleśnikowe z tuńczykiem i kukurydzą
zaproś znajomych