szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 6 lat, 11 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Wątróbka w winnym sosie czereśniowo-miętowym

Wątróbka w winnym sosie czereśniowo-miętowym

Dziś zapraszam Was na pyszną wątróbkę, która moim zdaniem posmakuje nawet przeciwnikom tego dania (tylko ciiii... nie mówcie im co jest w środku!). Bogaty w smaku sos, pełen soczystych i słodkich czereśni z lekko orzeźwiającą nutką mięty. Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka lub samodzielny obiad. Serdecznie polecam. Przepis autorski.

Składniki:

150-200g wątróbki drobiowej
150-200g świeżych, soczystych czereśni
garść świeżych liści mięty
150ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki brązowego cukru
2 szczypty soli
2 szczypty płatków chilli
1 łyżka oleju

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy solą i płatkami chilli i odkładamy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. W garnku mieszamy ze sobą wino, czereśnie, miętę oraz cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy przez następne 10-15 minut, tak aby sos odrobinę zgęstniał. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego wątróbkę, dokładnie obsmażamy z obu stron przez około 5 minut a następnie zalewamy całość przegotowanym wcześniej sosem. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy ciepłe.

Tagi: czereśnie, mięta, przekąska, sos, wątróbka, wino

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Passiflora
  • Papaja
  • Pasta kanapkowa z tuńczyka
  • Pasta kanapkowa z kukurydzy
  • Pasta łososiowa na kanapki
  • Pasta wątróbkowo-żurawinowa
  • Mango
  • Pomidory ze śmietaną
  • Łosoś z sosem sojowym i tymiankiem
  • Roladki naleśnikowe z tuńczykiem i kukurydzą
zaproś znajomych