szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulinarne 6 lat, 12 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Dania z grilla: łosoś pycha!

Zaczął się sezon grilowania i troche eksperymentuję, bo weekendy spędzam na działce za miastem.
Na pierwszy ogień idzie... łosoś! Z masełkiem ziołowym.

Przyda się: 600g fileta z łososia, pół cytryny, sól, pieprz. Masło ziołowe: ćwierć kostki masła, ćwierć pęczka pietruszki, trochę soku z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Jak robiłem: łososia dzielimy na 4 porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. godzinę w chłodne miejsce. Pietruszkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec całość doprawiamy pieprzem. Dzwonka łososia kładziemy bezpośrednio na tacce do grillowania i pieczemy około 8 minut z każdej strony. Po tym czasie dzwonka zawijamy w folię aluminiową, dodajemy masło i dusimy razem około 5 minut. Łososia podajemy z grillowanymi warzywami, zieniakami lub sałatką.

Tagi: dania z grila, grill, grilowanie, jedzenie na grilla, łosoś z grilla, na grilla

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Japońska myśl techniczna
  • Czego nikt nie może mi zabrać
  • Diabeł tkwi w szczegółach
  • Chcesz zmienić spojrzenie na życie?
  • So-called Maluch
  • Wilczy Szaniec
  • Sen nocy letniej
  • Prawdziwe gwiazdy
  • Liczy Krupa
  • Z lotku ptaka
zaproś znajomych