Letnia zupa z młodych jarzyn

Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka selera
- pół pora
- 4 ziemniaki
- ćwiartka niedużego kalafiora
- pieprz, sól
- natka pietruszki
-listek laurowy
-białe wino około 3 łyżek
-koperek
Wykonanie :
Włoszczyznę zalewamy wodą ,gotujemy do miękkości z pozostałymi warzywami ,dodajemy sól ,pieprz i liść laurowy.
Ugotowane warzywa wyjmujemy z garnka i kroimy na dowolne kosteczki ,paseczki itp.
Następnie wlewamy do gotującego się buliony wino i redukujemy przez chwile alkohol pozostawiając delikatny posmak wina .Dodajemy do bulionu pokrojone warzywa ,zaciągamy łyżką zimnego masła całą zupę ,doprawiamy do smaku ,dosypujemy koperek i zabielamy śmietaną .
Wartość energetyczna w 100 g
Kcal 39,65
Białko 1,75
Węglowodany 6,25
Tłuszcz 0,59
Smacznego :)