szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Blogi kulturalne 5 lat, 7 miesięcy temu
zglos

zgłoś

zglos

lubię to

Komentuj

Rzeżucha time!

Trudne polskie słowo rzeżucha. Na nim wykładają się dzieci na sprawdzianach, na dyktandach i w szkole w ogóle. A mi się rzeżucha kojarzy dobrze i bardzo wiosennie, wielkanocnie rzekłabym.

Zawsze na kilka dni przed świętami sadziliśmy z mamą i bratem rzeżuchę w specjalnym naczynku. Brało się watę, duuuużo waty i nasączało na maksa wodą. Do oporu, do spuchnięcia. Na to równomiernie sypało się kupione w sklepie nasionka. Jak mieliśmy fantazję, to tworzyliśmy jakieś skomplikowane konstrukcje i było zabawnie. Kiedyś ulepiliśmy z waty monstrualne jajo i zasadziliśmy na nim rzeżuchę.

Rzeżucha jest pyszna na kanapki. Przycinamy nożyczkami i kładziemy na posmarowanej masłem bułce, a najlepiej na ciemnym pieczywie. To świetna alternatywa dla dań mięsnych, wegetarianie mogą być zachwyceni. Można też doprawić rzeżuchą sałatkę no i klasycznie dodać ją do jaj. Na majonez i mamy naprawdę wyrafinowane danko:-)

Tagi: kanapka, rzeżucha, Wielkanoc, zdrowie

dodaj komentarz

Podzielenie się tym postem

Inne glamki
  • Moja torebka:-)
zaproś znajomych