szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Dieta kapuściana, zupa z kapusty - zalety diety kapuścianej

Dieta kapuściana: kapusta w diecie kapuścianej. Zalety diety kapuścianej

Dieta kapuściana to rodzaj krótkiej diety oczyszczającej organizm. Kuracja oparta jest na zupie kapuścianej. Działa szybko, ale nie można jej stosować dłużej niż 7 dni. Może bowiem doprowadzić do efektu jo-jo i wycieńczenia organizmu.

Tagi: co jeść na diecie, dieta, dieta kapuściana, dieta kapuściana jadłospis, dieta kapuściana zalety, dieta kapuściana zupa, dieta odchudzająca, jak szybko schudnąć z brzucha, kapusta, wartości odżywcze kapusty, zupa z kapusty

Dieta kapuściana: kapusta w diecie kapuścianej. Zalety diety kapuścianej

Kapusta doskonale sprawdza się jako podstawa diety odchudzającej

fot: sxc.hu

Chociaż kapustę możemy jeść na surowo, duszoną lub pieczoną, dieta kapuściana opiera się na zupie z gotowanej kapusty. Przepis na nią jest dość prosty, zawiera również inne warzywa i dodające smaku przyprawy. Najlepszym czasem na dietę kapuścianą jest okres od czerwca do września, gdyż wtedy w Polsce przypadają zbiory kapusty. Dzięki temu możemy rozkoszować się smakiem najlepszego, bo krajowego warzywa. Oczywiście kapusta dostępna jest w sklepach właściwie przez cały rok, jeśli nie zależy więc nam na sezonowości warzyw, możemy podjąć kurację oczyszczającą z dietą kapuścianą w dowolnym momencie.

Kapusta to źródło witamin, w tym C, E i witamin z grupy B. Zawiera wiele cennych składników: ryboflawinę, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez czy jod. Dostarcza organizmowi błonnika pokarmowego i wzmacnia odporność. Korzystne dla zdrowia właściwości kapusty odkryła już dawno medycyna ludowa. Kapustę stosuje się w przeziębieniach, oczyszczaniu organizmu, leczeniu wrzodów żołądka, infekcji górnych dróg oddechowych, a ostatnio coraz więcej mówi się o jej cechach antyrakowych.

Przepis na zupę kapuścianą
1 główka białej kapusty
6 pomidorów
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 pęczek selera naciowego
6 cebul
przyprawy do wyboru: curry, pietruszka, pieprz, koper, bazylia, czosnek, bazylia, kminek, liść laurowy.

Sposób przyrządzania zupy kapuścianej
Warzywa umyć i poszatkować. Pomidory dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki. Wlać do garnka trzy litry wody i gotować warzywa na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę (na początku kapustę warto gotować bez przykrycia, dzięki czemu szybciej uwolnią się zawarte w niej olejki eteryczne, które mogą potęgować nieprzyjemny dla wszystkich zapach). Pod koniec gotowania należy dodać przyprawy i zioła. Niedozwolone jest używanie do gotowania zupy kapuścianej soli kuchennej, bulionetek, kostek rosołowych ani tłuszczu. Zupę można przechowywać w lodówce, odgrzewać w mikrofali i podawać pod różnymi postaciami, np. jako zmiksowany krem. Dieta kapuściana pozwala na jedzenie tak przyrządzonej zupy w dowolnych ilościach i o dowolnych porach.

Produkty, które należy wyeliminować podczas diety kapuścianej: alkohol, produkty zawierające mąkę, cukier lub sól, potrawy tłuste, potrawy smażóne, napoje gazowane.

Autor: KasiaKujac

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 20.04.2013, Aktualizacja:

Zobacz również
Liczenie kalorii a indeks glikemiczny, czyli jak schudnąć
Liczenie kalorii a indeks glikemiczny, czyli ...

Próbując zrzucić zbędne kilogramy, mamy obsesję liczenia. Sprawdzamy kaloryczność produktów, szukamy produktów 0% tłuszczu czy 0 kalorii. To błędne koło! Na jakie liczby i wartości warto zwracać uwagę, a o których zapomnieć ...

Trening fizyczny wymusza konieczność zmiany diety [WIDEO]
Trening fizyczny wymusza konieczność zmiany diety ...

Osoby, które decydują się na większą aktywność fizyczną i rozpoczynają intensywne treningi, powinny zmienić sposób odżywiania. Przede wszystkim muszą ograniczyć produkty wysokokaloryczne, a włączyć do diety te, które są źródłem energii. Dietetycy ...