szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Co jeść na diecie bezglutenowej? Jak przygotować dania bezglutenowe? Które produkty można jeść w diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis

Przygotowanie potraw z diety bezglutenowej wymaga niewiele czasu i wysiłku. Większość z nich możesz przyrządzić wieczorem, zapakować do pudełek i zabrać następnego dnia do pracy. Podajemy przykładowy jadłospis diety bezglutenowej.

Tagi: dieta bezglutenowa, dieta bezglutenowa jadłospis, dieta bezglutenowa przepisy

DIETA dr DĄBROWSKIEJ. Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej i jakie daje efekty?

Dieta dr Dąbrowskiej opiera się na owocach i warzywach

fot: flickr.com

Śniadanie

Jajka z parmezanem

Składniki:

3 jajka

1/2 litra kwaśnej śmietany

4 żółtka

200 gram Parmezanu

2 łyżki octu

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Śmietanę i 0,5 l wody wymieszaj w garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj parmezan. Po rozpuszczeniu się sera zdejmij z ognia i dodaj żółtka. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W osobnym garnku zagotuj wodę z octem. Wbij pojedynczo każde jajko i gotuj 4 minuty. Wyjmij jajka z wody i ułóż na talerzykach polanych sosem serowym.

II Śniadanie

Kasza jaglana z owocami

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka sojowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka cukru pudru

dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Zagotuj w małym garnku mleko. W międzyczasie zmiksuj kaszę z esencją waniliową. Dodawaj stopniowo mleko i cukier puder. Krem jaglany nakładaj do wysokich szklanek na zmianę z owocami.

Obiad

Kotlety z kaszy gryczanej z cukinią

Składniki:

1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej

1 łyżeczka koperku

1 cukinia

2 łyżki siemienia lnianego

1 ząbek czosnku

1 jajko

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Dodaj kaszę, koperek, jajko, siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż małe kotlety (5 minut z każdej strony).

Kolacja

Tofu z sezamem

Składniki:

1 kostka tofu

1 łyżka sezamu

1 cukinia

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

sos sojowy bezglutenowy

1 woreczek brązowego ryżu

Sposób przygotowania:

Sezam upraż na suchej patelni. Na drugiej patelni usmaż cebulę, czosnek i pokrojoną cukinię. Dodaj tofu i smaż całość przez kilka minut. Pod koniec smażenia wlej łyżeczkę sosu sojowego i posyp sezamem. Podawaj z brązowym ryżem.

Autor: WG

Zdjęcia: flickr.com

Publikacja: 11.04.2014, Aktualizacja:

Zobacz również
Dieta bezglutenowa: Gwiazdy ją uwielbiają!
Dieta bezglutenowa: Gwiazdy ją uwielbiają!

Dieta bezglutenowa to obecnie jedna z najpopularniejszych diet - także wśród gwiazd. Nawet producenci żywności wychodzą naprzeciw fanom bezglutenowej żywności i na opakowaniach umieszczają specjalny znak przekreślonego zboża, który oznacza, że produkt nie ...