szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób

BŁONNIK niezbędny w diecie? Poznaj wszystkie jego właściwości

Przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie, zapobiega powstawaniu nowotworów. Błonnik jest niezbędny w naszej diecie, ale jego nadmiar bywa bardzo szkodliwy. Oto fakty i mity o błonniku.

Tagi: błonnik, błonnik dieta, dania z błonnikiem, dieta, dieta 1000 kalorii, dieta bogata w błonnik, dieta dukana, gdzie występuje błonnik, wpływ błonnika

BŁONNIK niezbędny w diecie? Poznaj wszystkie jego właściwości

Błonnik znajdziemy przede wszystkim w warzywach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.

fot: sxc.hu

O dobroczynnym wpływie błonnika powiedziano i napisano już wiele. Przez wiele lat jednak uważany był za substancję bezwartościową. Błonnik nie jest bowiem trawiony i wchłaniany przez nasz organizm tylko w całości wydalany. Przyjrzyjmy mu się bliżej.

Po co nam błonnik?

Lista pozytywnych działań błonnika jest naprawdę długa. Zapobiega nadwadze i otyłości, szybko zapewniając uczucie sytości, dzięki czemu zjadamy mniejsze porcje. Błonnik wpływa także pozytywnie na pracę układu pokarmowego, zapobiegając powstawaniu zaparć. Ponadto ułatwia oczyszczanie organizmu usuwając toksyny, metale ciężkie czy niestrawione resztki pokarmowe. Zapobiega wchłanianiu złego cholesterolu i trójglicerydów chroniąc tym samym przed miażdżycą. Dieta bogata w błonnik przeciwdziała powstawaniu cukrzycy oraz zmniejsza ryzyko tworzenia się nowotworów.

Gdzie go znajdziemy?

Dziennie powinniśmy spożywać około 30 gramów błonnika. Znajdziemy go wyłącznie warzywach, owocach oraz w produktach zbożowych z pełnego ziarna. Oprócz błonnika znajdziemy w nich także białko, witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk. Są również doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają codziennej porcji energii. Podobnymi właściwościami charakteryzują się kasze. Największą wartość mają kasze z grubego przemiału, mało oczyszczone, jak np. kasza gryczana, płatki owsiane czy pęczak. Duże ilości błonnika znajdziemy również w kiełkach, które również są bogatym źródłem witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak, że pod wpływem przetwarzania żywności zawartość błonnika ulega zmniejszeniu. Spożywając produkty bogate w błonnik należy zwiększyć ilość wypijanych płynów – w innym wypadku grożą nam zaparcia i wzdęcia.

Co za dużo to niezdrowo

Okazuje się jednak, że nadmierna ilość błonnika może być równie szkodliwa, co jego brak. Zbyt duże ilości utrudniają bowiem przyswajanie witamin z grupy B, witaminy A oraz D i E. Taka sytuacja może doprowadzić nie tylko do pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci oraz powodować niedokrwistość. Nadmierna ilość błonnika negatywnie wpływa również na wchłanianie wapnia, żelaza ,cynku i magnezu. Błonnik może również szkodzić starszym osobom powodując bóle brzucha i wzdęcia. Nie jest także wskazany w diecie osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.

Autor: wbuszko

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 09.11.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...