szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Nie daj się oszukać producentom!

Jak kupić dobry majonez?

Ten klasyk kuchni francuskiej ma również dużą renome w Polsce. U nas najczęściej bywa dodawany do pas, salatek ale przede wszystkim do jajek gotowanych na twardo. Z czego powinien być zrobiony prawdziwy majonez? Na co powinnaś zwracać uwagę kupując majonez?

Tagi: kupowanie, majonez, zakupy, zdrowa żywność

Jak kupić dobry majonez?

Zamiast ciężkiego i niezdrowego majonezu wybieraj ketchup!

fot: sxc.hu

Dzieci przepadają ja ketchupem i dodają go niemal do wszystkiego. Z kolei dorośli polacy częściej mają w lodówce majonez niż ketchup. Rocznie kaza osoba zjada około 1,5 kilograma majonezu. Najwięcej majonezu zużywamy podczas świąt Wielkanosnych. Na sklepowych półkach możesz znaleźć majonez tradycyjny z oleju i żółtek, majonez light, sosy i dipy na bazie majonezu oraz pasty na bazie majonezu. Co wybrać?

Jak nie dać się nabrać producentom i sprzedawcom?

Prawdziwy majonez powinien być wykonany z żółtek oleju i odrobiny soku z cytryny. czasem dodaje się do nich odrobinę cukru, miodu, albo wręcz przeciwnie musztardy. Niestety producenci do swoich produktów dodają wiele składników chemicznych. Na co zwracać uwagę?

  1. Woda, jaja w proszku, guma ksantanowa, beta-kroten, skrobia modyfikowana czy kwas mlekowy powinny już na wstępie zdyskwalifikować majonez w naszych oczach.
  2. Do majonezów bardzo czesto dodaje się proszek jajeczny a nie prawdziwe jajka. Zawartość jaj w proszku, który produkują firmy może być śladowa, jak w przypadku jednego z producentów z Wielkopolski, ktory przez kilka lat sprzedawał susz jajeczny zrobiony ze szkodliwej dla zdrowia mączki rybnej.
  3. W składzie wielu majonezów brakowało przede wszystkim żółtek, zamiast tego w majonezie znalazła się woda i zagęstniki, które po przedawkowaniu mogą powodować wzdęcia, biegunki, alergię, podwyższone ciśnienie i nawet migreny.
  4. Majonez kupiony w sklepie kosztuje około 16 zł za kg, a gdybyśmy chcieli sami przyrządzić w domu majonez wydałabyś 10 zł za kg.
  5. Majonez jest niestety dużo bardziej kaloryczny niż masło. Podczas gdy łyżeczka masła zawiera 85 kcal, taka sama ilość majonezu będzie miała 166 kcal, a łyżka oleju,tylko 88 kcal.
  6. Majonez w wersji light - lista skąłdników jest bardzo długa, a co za tym idzie majonez taki jest mniej zdrowy. Dodaje sie do nich wodę, skrobie modyfikowaną, substancje konserwujące, barwnik, aromat i błonnik. Zdrowszy jest więc majonez tradycyjny. mozesz odchudzić majonez samodzielnie. Wymieszaj łyżkę majonezu z łyżką jogurtu naturalnego lub koncentratupomidorowego.
  7. Sosy i dipy na bazie majonezu również mają długą listę skaldników, a co za tym idzie sa niezdrowe.

Autor: Monika P.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 26.07.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...