szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Na co nie dać się nabrać producentom masła?

Jak kupować dobre masło?

Nie ma nic pyszniejszego, niż chrupiąca kromka jeszcze ciepłego chleba z masłem. Jednak wiele oferowanych w sklepach produktów to niestety wyroby masłopodobne. Jak wybrać masło dobrej jakości? Na co zwracać uwagę kupując masło?

Tagi: kupowanie, masło, zakupy, zdrowe jedzenie, zdrowie

Zdrowe zakupy. Jak kupować dobre masło?

Masło jest jednym z najczęściej podrabianych produktów.

fot: sxc.hu

Niestety masło jest jednym z najczęściej podrabianych produktów żywieniowych, warto więc zwracać szczególną uwagę na to, co kupujemy w sklepie. Czy wiesz jak rozpoznać prawdziwe masło od wyrobów masłopodobnych? Na co zwracać szczególną uwagę czytając etykietę? Jak poznać dobre masło, po jego producencie?

Na co zwracać uwagę kupując masło?

Prawdziwe masło składa się ze śmietany, w 3/4 składa się z tłuszczu a pozostałymi składnikami są witaminy A, D i E oraz woda. Niestety podstawowym minusem masło jest fakt, że dość szybko ono jełczeje, więc trzeba je szybko spożyć. Masło powinno być wykonane w 100% z mleka. Czy wiesz jak wybrać najlepszy produkt?

  1. Wybieraj te produkty, które w nazwie mają słowo "masło". Często zdarza się, że producenci chcąc oferują nam produkty podrabiane i żeby obejść  prawo europejskie nazywają je "tradycyjne", "extra mazurskie" lub "masełko. Prawdziwe masło powinno mieć w sobie tylko tłuszcz mleczny.
  2. Sprawdzaj na etykiecie zawartość tłuszczu mlecznego - im go więcej, tym lepszej jakości będzie masło. Producenci bardzo często zastępują tłuszcz mleczny utwardzonym olejem roślinnym.
  3. Do masła nie wolno dodawać aromatów, emulgatorów ani zagęszczaczy. Sprawdzaj więc etykiety produktów.
  4. Na sklepowej półce to właśnie prawdziwe masło będzie produktem najdroższym, gdyż zostało wyprodukowane z drogiego tłuszczu mlecznego. Wszelkie tańsze produkty to wyroby masło podobne i maślane miksy. Prawdziwe masło będzie kosztowało około 20 złotych za kilogram.
  5. Sprawdzaj czy na opakowaniu jest nazwa i adres producenta i przede wszystkim specjalny numer weterynaryjny, np. PL123456WE. Oznacza to, że masło jest pod kontrolą weterynaryjną.
  6. Sprawdzaj datę przydatności masła do spożycia. Im jest ona dłuższa, tym świeższe jest masło.
  7. Prawdziwa kostka masła powinna być twarda jak kamień, nie kupuj więc produktów, które rozstępują się, gdy lekko ściśniesz je między palcami.
  8. Wysokiej jakości masło ma białą barwę. Jeżeli kolor masła jest żółty może to świadczyć o wysokiej zawartości tłuszczów zwierzęcych.

Autor: Monika P.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 31.07.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...