szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Pomysł na zdrowie. Jesienna dieta

Jesień na talerzu. Co jeść, by nie było nam zimno? Zaskakujące właściwości diety

Nowa dieta na jesień? Czemu nie! Prezentujemy najciekawsze propozycje na zdrowe diety. Zdrowe i... rozgrzewające! Utrzymywanie ciepła i odporności organizmu zależy także od tego jak jemy i jak żyjemy. Dobra dieta to początek.

Tagi: co jeść, dieta dukana, dieta jesienna, dieta na jesień, dieta rozgrzewająca, nowa dieta, nowe diety, rozgrzewające dania, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowie i dieta

Jesień na talerzu. Co jeść, by nie było nam zimno? Zaskakujące właściwości diety

Jesienią warto pomyśleć o zmianie diety. Poczuj się zdrowiej, lżej i cieplej!

fot: sxc.hu

Zdrowa jesienna dieta powinna być oparta przede wszystkim o żywność nieprzetworzoną – czyli świeże warzywa, w małej ilości owoce, kasze, ziarna zbóż, ryby i mięsa. Żywność przetworzona czyli gotowa do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania lub lodówki wychładza organizm, osłabia odporność i nie pozwala na uzupełnienie braków witamin i minerałów, które tracimy każdego dnia.

Wychłodzony i osłabiony organizm szybko przestaje się bronić przed wirusami i bakteriami, a kolejne infekcje jeszcze bardziej osłabiają nasz układ immunologiczny.

Jesień na start

Zdaniem dietetyków jesień to dobry moment do wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych. Zamiast sałat, nie występujących w naszych szerokościach geograficznych o tej porze roku i zimnych serów, doprawianych sosami z torebek – wiele więcej korzyści przyniosą potrawy przygotowane z warzyw, które pochodzą ze świeżych upraw. Buraki, fasola, marchew, cebula, dynia, soczewica, ryby i jajka – to produkty, z których można przygotowywać zdrowe, pożywne dania, idealne właśnie na jesień.

Żywność przetworzona (konserwowana, gotowa do spożycia, zawierające chemiczne dodatki) osłabia odporność, wychładza ale także prowadzi do łatwego magazynowania tłuszczów. Warto przy tym pamiętać, że organizm potrzebuje składników odżywczych ze wszystkich grup. Jedzenie nadmiernych ilości owoców nie przyniesie pożytku, bo  dostarczymy zbyt dużo prostych węglowodanów.

Obok owoców (które najlepiej jeść rano), w codziennej diecie powinny się znaleźć produkty zawierające węglowodany złożone, które uwalniają się wolniej i dostarczają energię przez wiele godzin. Dlatego też nasiona, orzechy, ziarna zbóż – to produkty, które pozwolą utrzymywać ciepło przez dłuższy czas. Ogromną zaletą kasz jest fakt, że uzupełniają niedobory witamin, które właśnie tracimy z nadejściem jesieni i zimy. Sprawiają, że czujemy się najedzeni – co z kolei zapobiega ciągłemu podjadaniu. Kasze mają właściwości rozgrzewające, a tym samym wzmacniają odporność.

Imbir na rozgrzewkę

Obok nieprzetworzonych produktów duże znaczenie w jesiennej diecie mogą mieć także zioła i przyprawy. Te najbardziej rozgrzewające to imbir, cynamon, pieprz, papryka, ale także czosnek, kardamon i goździki. Dietę o tej porze roku doskonale uzupełniają także herbaty z dodatkiem lipy oraz soku malin. Chętnie stosowana cytryna, choć ma dużą zawartość witaminy C, jest jednak owocem cytrusowym, nie pochodzącym z naszej szerokości geograficznej, w kuchni makrobiotycznej znana raczej z właściwości wychładzających.

Do praktyki

To co jemy jest bardzo ważne, jednak nie mniej istotne jest to jak jemy. Przyjmuje się, że proces trawienia i przyswajania składników odżywczych trwa średnio 3-4 godziny i takie też powinny być odstępy pomiędzy posiłkami. W praktyce oznacza to, że powinniśmy jeść małe posiłki i często. By zmienić przemianę materii organizm potrzebuje kilku tygodni, jednak lepsze samopoczucie pojawia się dużo, dużo szybciej. W praktyce zdrowa, jesienna dieta powinna oznaczać częste przygotowywania duszonych, sezonowych warzyw, zup-kremów czy warzyw zapiekanych z dodatkiem aromatycznych przypraw. Smacznego!

Autor: mlesniewicz

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 25.10.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...