szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Cała prawda na temat jogurtów.

Jogurty. Czy na pewno są TAKIE zdrowe?

Jogurty – uważane za produkty zdrowotne i dietetyczne. Czy zasłużyły sobie na taką opinię? Czy wybierając ulubiony jogurt nie jesteśmy oszukiwane, co do jego niezwykłych właściwości?

Tagi: działanie jogurtu, jaki jogurt wybrać, jogurt, jogurty, jogurty dieta, jogurty light, jogurty naturalne, jogurty właściwości, wybór jogurtu

Jogurty

fot: sxc.hu

Jogurty – dlaczego nie?

Czysta, naturalna forma jogurtu, który nie jest wzbogacany substancjami słodzącymi, cukrem i barwnikami to samo zdrowie. Nie powinien być też bardzo tuczący – 100 ml jogurtu naturalnego to około 60, 70 kalorii. Niestety bardzo często sięgamy po jogurty owocowe, a to już zupełnie inny produkt. Owoce znajdujące się w jogurtach owocowych bardzo często są obecne w ilościach śladowych, a po skomplikowanej obróbce termicznej są prawie, że bezwartościowe. Jogurty owocowe są ponadto dosładzane ogromną ilością białego cukru. W kubeczku jogurtu owocowego znajdować może się aż jedna piąta białego cukru i prawie 200 kcal!

Następną pułapką są produkty light. Zrezygnowanie z i tak niewielkich ilości tłuszczu sprawia, że witaminy i minerały zawarte w jogurcie nie są prawidłowo przyswajane przez organizm. Bardzo często również, zawartość tłuszczu producenci równoważą jeszcze większą ilością dodawanego cukru. Jedzenie takiego produktu jogurtopodobnego nie jest ani zdrowe, ani dietetyczne, a więc może najlepiej po prostu z niego zrezygnować? Jogurty to niezbędny składnik każdej zdrowej diety, jednak zakup dobrego jogurtu powinien być mocno przemyślany. Chyba, że mamy ochotę na tuczący deser…

Jogurty – dlaczego tak?

Jogurty są uważane za produkty bardzo zdrowe i obowiązkowo dietetyczne. Po części jest to prawda. Jogurty produkuje się z pasteryzowanego mleka, które poddaje się naturalnemu procesowi fermentacji. Co ciekawe, jogurty są zdrowsze od samego mleka – zawierają więcej łatwo przyswajalnego (bo poddanego fermentacji) wapnia oraz dobroczynne bakterie, które umożliwiają prawidłową pracę układu trawiennego.

Jogurty są ponadto trawione dużo szybciej, niż mleko i zawierają więcej wapnia, kwasu foliowego, witamin z grupy B. Osoby, które mają problem z tolerowaniem laktozy, mogą bez problemu włączyć do swojej diety jogurty, po których nie powinny mieć żadnych kłopotów trawiennych.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 30.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...