szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przyspiesz przemianę materii na jesień! Skuteczne sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Naturalne sposoby przyspieszania przemiany materii

Przyspieszenie przemiany materii to istota skutecznego odchudzania. Wyższe tempo metabolizmu powoduje wolniejsze przybieranie na wadze, a to już krok od osiągnięcia szczupłej sylwetki. Jak przyspieszyć przemianę materii, aby dieta przyniosła oczekiwane efekty ? Oto kilka naturalnych sposobów.

Tagi: jak przyspieszyć metabolizm, jak przyspieszyć przemianę materii, jak schudnąć, jem i chudnę, naturalne sposoby przyspieszania przemiany materii, produkty przyspieszające metabolizm, produkty przyspieszające przemianę materii

Naturalne sposoby przyspieszania przemiany materii

Naturalne sposoby przyspieszania przemiany materii

fot: BULLS

Szybsza przemiana materii znacznie usprawnia proces odchudzania i poprawia samopoczucie. Włączając do diety naturalne produkty poprawiające przemianę materii i zmieniając dotychczasowe nawyki żywieniowe, mamy szansę zwiększyć spalanie kalorii i szybciej pozbyć się niechcianych kilogramów. Tempo przemiany materii obniżają m.in. niedobory witamin i składników mineralnych wchodzących w skład enzymów stymulujących reakcje biochemiczne, za niski poziom tkanki mięśniowej, brak ruchu, czy za mała ilość wypijanej wody. Jak przyspieszyć leniwy metabolizm? Skutecznych sposobów jest kilka, najlepiej jednak wybierać naturalne metody przyspieszania przemiany materii – są łatwe, niedrogie i co najważniejsze – bezpieczne dla zdrowia. Oto najskuteczniejsze naturalne sposoby przyspieszania przemiany materii.

Przyspiesz przemianą materii, zwiekszając liczbę posiłków

Kluczową kwestią w procesie przyspieszania przemiany materii jest sposób odżywiania. Chcąc zwiększyć tempo metabolizmu, należy zwiększyć liczbę posiłków w ciągu dnia. Organizm, mając ciągle coś do przetrawienia, będzie zmuszony wejść na wyższe obroty. Najlepiej jeść pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu, starając się, by ostatni posiłek wypadał przed godziną 18.00. Porcje powinny być mniejsze lecz zbilansowane i sycące. Absolutnie nie należy rekompensować opuszczonego posiłku zjedzeniem później większej porcji – rzadsze spożywanie większych porcji obciąża organizm i spowalnia trawienie.

Chcesz schudnąć? Jedz więcej białka zwierzęcego

Do strawienia i wchłonięcia białka, szczególnie zwierzęcego, organizm potrzebuje więcej energii niż do strawienia węglowodanów i tłuszczów, tym samym spala więcej kalorii. Warto więc włączyć do diety większe ilości chudego mięsa, np. kurczaka, cielęcinę, wołowinę.

Jak przyspieszyć przemianę materii? Ruszaj się!

Uprawianie sportu wiąże się z większym zapotrzebowaniem na energię, czyli w praktyce oznacza to spożywanie wysokoenergetycznych posiłków. Kalorie są spalane regularnie, więc nie ma obaw, że dodatkowa ich ilość zostanie zmagazynowana w postaci tłuszczu. Osoby z wolną przemianą materii powinny wykonywać krótkie lecz intensywne sesje treningowe, np. aerobowy trening interwałowy. Wykorzystuje on zjawisko zwiększonego powysiłkowego zapotrzebowania na tlen, dzięki czemu intensywne spalanie tłuszczu trwa jeszcze kilka godzin po zakończeniu treningu. Regularny ruch pozwala utrzymać wysokie tempo metabolizmu i nie dopuścić do nadmiernego odkładania się tłuszczu.

Jedz naturalne produktów przyspieszające metabolizm

W aptekach dostępne są suplementy diety przyspieszające przemianę materii. Stymulują one naturalne procesy organizmu, w tym trawienie, lecz nie należy ich mylić z preparatami ograniczającymi apetyt czy zmniejszającymi wchłanianie tłuszczów. Te ostatnie nie mają nic wspólnego z przyspieszaniem przemiany materii, a raczej powodują jej zaburzenia. Suplementy oparte na składnikach naturalnych mogą w znacznym stopniu wspomóc metabolizm, lecz należy pamiętać, że podstawą jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Niestety po odstawieniu tego typu wspomagaczy metabolizm wraca do swojego pierwotnego tempa. O wiele korzystniej jest wzbogacić codzienną dietę o produkty zawierające naturalne substancje przyspieszające przemianę materii. Na liście substancji zwiększających tempo metabolizmu powinny znaleźć się:

L-karnityna – to aminokwas odgrywający znaczącą rolę w transporcie tłuszczów do mitochondriów, gdzie są on przetwarzane w energię. Skutecznie pobudza procesy metaboliczne wspomagając odchudzanie. Zażywanie L-karnityny podczas ćwiczeń znacznie podnosi poziom spalania kalorii pochodzących z tkanki tłuszczowej. Średnio 75% dziennego zapotrzebowania na L-karnitynę pochodzi bezpośrednio z pożywienia. Głównym źródłem L-karnityny w żywności jest mięso i przetwory mleczne. Najwięcej L-karnityny zawiera czerwone mięso, baranina, wołowina, wieprzowina i ryby, w mniejszej ilości także drób. Nienasycone kwasy omega-3 – oprócz zbawiennego wpływu na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, stymulując działanie karnityny, o której właściwościach już wiemy. Mają zdolność do oczyszczania wątroby, dzięki czemu sprawniej rozkłada tłuszcze. Bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje rybne, tłuste ryby morskie (łosoś, halibut, makrela, śledź) także oleje roślinne (sojowy, rzepakowy, z siemienia lnianego), rośliny strączkowe, siemię lniane.

Kapsaicyna – związek organiczny odpowiedzialny za ostry smak papryki i chili. Jest powszechnie stosowana jako dodatek nadający produktom pikantny smak. Stosowana jest także jako składnik suplementów odchudzających. Udowodniono, że kapsaicyna może korzystnie wypłynąć na tempo przemiany materii, wywołując termogenezę (wytwarzanie energii cieplnej przez komórki organizmu), której skutkiem jest spalanie większej ilości kalorii. Stymuluje także utlenianie tłuszczów i węglowodanów i ogranicza apetyt. Kapsaicyna oraz podobne do niej substancje, zwane kapsaicynoidami, występują w ostrej papryce, papryce chili, pieprzu, imbirze, kurkuminie i różnych przyprawach korzennych.

Tauryna – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, znany wszystkim sportowcom i ćwiczącym na siłowni. Ten popularny anabolik pomaga nie tylko w rozwoju tkanki mięśniowej, ale posiada także właściwości stymuluję spalanie tkanki tłuszczowej. Jej naturalnym źródłem jest mięso, wątroba, ostrygi, ryby, serwatka, soczewica, groch.

Chrom – reguluje poziomu glukozy we krwi, stabilizuje gospodarkę energetyczną organizmu, zapobiega cukrzycy i jej powikłaniom. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, ułatwia odchudzanie, aktywizując energochłonne przemiany metaboliczne. Zmniejsza apetyt na słodycze, który zwykle pojawia się po posiłku. Pomaga także regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Bogatym źródłem chromu źródłem chromu są drożdże spożywcze, skorupiaki, wołowina, kolby kukurydzy, ryby, jaja, jabłka, kasze, pieczywo gruboziarniste, płatki zbożowe i orzechy.

Wapń – obniża poziom insuliny i korzystnie wypływa na utratę zbędnych kilogramów. Reguluje metabolizm lipidów. Zmniejsza zapasy tłuszczu w adipocytach (komórkach tkanki tłuszczowej) i stymuluje lipolizę, powodując intensywne spalanie kwasów tłuszczowych. Podczas diety odchudzającej warto włączyć do jadłospisu produkty bogate w wapń, głównie mleko i jego przetwory, drobne ryby spożywane z ościami, np. sardynki, jaja, zielone warzywa liściaste (oprócz szpinaku), soja, kasze gruboziarniste i w niektórych owocach i warzywach.

Jod - pobudza tarczycę do produkcji hormonów regulujących przemianę materii (T3 i T4). Bogatym źródłem jodu są ryby morskie i owoce morza.

Błonnik – substancja pochodzenia roślinnego nietrawiona przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. Oczyszcza jelita, przyspiesza ich perystaltykę, zwiększa masę stolca, zapobiega zaparciom. Pęczniejąc w żołądku, zmniejszając uczucia głodu. Obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę. Źródłem błonnika pokarmowego są produkty zbożowe: otręby, kasze, płatki zbożowe niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie, warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowe.

Kwas alfa-liponowy (ALA) – jest antyoksydantem hamującym utlenianie tłuszczy i cholesterolu, dzięki czemu chroni układ krążenia krwi przed miażdżycą. Zwiększa efektywność działania innych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i E. Korzystnie wpływa na proces przemiany materii: przyspiesza utlenianie glukozy, zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, stymuluje metabolizm węglowodanów i lipidów, przyczyniając się do redukcji tkanki tłuszczowej. Bogatym źródłem kwasu alfa-liponowego są brokuły, szpinak, drożdże spożywcze i podroby (wątroba).

Koenzym Q10 – silny antyutleniacz. Odgrywa istotną rolę w przemianach energetycznych organizmu, obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i poziom trójglicerydów, podnosząc jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Chroni cząsteczki tłuszczów przed utlenianiem lub nasyceniem ich wolnymi rodnikami. Opóźnia procesy starzenia i zapobiega chorobom serca. Znacznie zmniejsza ogólny poziom stresu u ludzi otyłych oraz podnosi poziom przeciwutleniających witamin A, C, E i beta-karotenu. Źródłem koenzymu Q10 są tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, sardynki), wołowina, podroby (wątroba, serce, nerki), w mniejszych ilościach - warzywa i owoce, olej słonecznikowy i orzeszki ziemne.

Witamina B6 – warunkuje prawidłowy metabolizm białek, pomaga budować aktywna tkankę mięśniową, wspomaga przemianę tłuszczów i węglowodanów.

Lecytyna - uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic i pęcherzyku żółciowym. Zmniejsza odkładanie się tłuszczu i przyspiesza jego usuwanie z wątroby.

Bromelina - enzym regulujący przemianę materii, ułatwiający trawienie białek. Jest częstym składnikiem suplementów na odchudzanie. Źródłem bromeliny jest ananas.

Autor: JW

Zdjęcia: BULLS

Publikacja: 02.03.2013, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...