szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Żywność light może być bardziej kaloryczna niż myślisz

Produkty light – uważaj na pułapki zdrowej żywności

Produkty light powinny zawierać mniej kalorii, ponieważ zostały pozbawione tłuszczu i cukru. Niestety żywność light często jest bardziej kaloryczna niż myślimy a do tego niezdrowa. Co kryje się pod tajemniczą nazwą „produkt light”, „0%”, „bez cukru”, „fit”? Rozszyfrowujemy ich skład i radzimy, na co uważać przy zakupie.

Tagi: nietuczące produkty, produkty light, zdrowa żywność, żywność light, żywność niskokaloryczna

Produkty light – uważaj na pułapki dietetycznej żywności

Produkty light nie zawsze oznaczają dietetyczną żwyność

fot: sxc.hu

Czym są produkty light

Żywność light to w założeniu produkty o zredukowanej wartości tłuszczu i cukrów, dzięki czemu są mniej kaloryczne. Według rozporządzenia Parlamentu Unii Europejskiej, obowiązującego także w naszym kraju, wytwórca może opatrzyć swój produkt określeniem „light”, jeśli jego wartość kaloryczna w 100 g nie przekracza 40 kalorii dla produktów w stanie stałym i 20 kalorii w przypadku płynów. W praktyce oznacza to, że produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub cukru powinny mieć wartość energetyczną przynajmniej o 30% niższą niż zwykłe produkty. Z tego wynika, że 100 g produktu stałego o niskiej zawartości tłuszczu powinno zawierać więcej niż 3 g tłuszczu, zaś 100 ml produktu płynnego – nie więcej niż 1,5 g tłuszczu. Z kolei w 100 g produktu stałego o niskiej zawartości cukru nie powinno być więcej niż 5 g cukrów, a w przypadku produktu płynnego - 2,5 g cukrów na 100 ml. Produkty bez zawartości cukru powinny zawierać poniżej 5 g cukrów na 100 g lub 100 ml.

Tyle teoria. W praktyce producenci sprytnie obchodzą te przepisy, zmieniając nazwę "produkt light" na produkt „fit”, „slim” lub „dietetyczny”. Nie muszą wtedy ujawniać prawdziwej wartości kalorycznej takiego produktu. W efekcie, skuszony „dietetyczną” nazwą konsument, nieświadomie wkłada do koszyka produkt zawierający tyle samo kalorii co jego zwykły odpowiednik i nierzadko przepłaca. Takich pułapek w przypadku żywności light jest o wiele więcej, dlatego przed zakupami, warto poznać kilka faktów.

Light nie zawsze oznacza mniej kaloryczny

Prawda jest taka, że jeśli coś się z produktu ujmuje, to trzeba to czymś zastąpić. Nie inaczej jest w żywności typu light. Uszczuplając zawartość tłuszczu w produkcie, producenci muszą czymś uzupełnić jego wagę. Dodają więc więcej cukru i sztucznych wypełniaczy, przez co wartość kaloryczna produktu light pozostaje de facto taka sama jak jego zwykłego odpowiednika lub tylko nieznacznie mniejsza. Dla porównania - jogurt truskawkowy zawiera 60 kcal w 100 g, zaś jogurt dietetyczny zaledwie o 10 kcal mniej. Aby uniknąć takich wpadek, warto przed zakupem uważnie prześledzić etykietę produktu pod kątem proporcji poszczególnych składników i wybrać, ten, który ma najmniejszą zawartość tłuszczu i cukru.

Light nie oznacza zdrowy

W powszechnej opinii produkty light uchodzą za zdrowsze, ponieważ zawierają mniej tłuszczu lub cukru. Gdyby jednak przyjrzeć się składowi większości produktów light, można łatwo zauważyć, że zawierają one sporo sztucznych zamienników naturalnych substancji odżywczych. Przykładowo, odtłuszczone jogurty i kefiry zawierają mleko w proszku, czyli szkodliwy utleniony cholesterol, do margaryny, masła i majonezu dodaje się sztuczne zagęstniki, barwniki, utwardzacze i wzmacniacze smaku, a do produktów bez cukru – sztuczne substancje słodzące i niezdrowe słodziki. Zamiast łudzić się, że sięgając po produkt light, wybieramy coś zdrowego, lepiej od razu kupmy bardziej kaloryczny produkt lecz mniej nafaszerowany chemią. Dodatkowe kalorii zawsze przecież możemy spalić podczas ćwiczeń.

Light to nie to samo co fit

Określenia „fit” i „fitness” nie koniecznie muszą oznaczać to samo co ”light”. Płatki śniadaniowe, muesli, batoniki zbożowe przeważnie produkowane są z pełnych ziaren ale zawierają tuczące syropy glukozowe, utwardzany tłuszcz roślinny, owoce kandyzowane a czasami także kawałki czekolady. Przez to produkty fit są często wysokoenergetyczne i bardziej kaloryczne. Tego typu posiłki przeznaczone są raczej dla osób aktywnych fizycznych, uprawiających sport, uczęszczających na zajęcia fitness niż dla osób pragnących schudnąć jedynie przy pomocy diety.

Light również tuczy

W obliczu powyższego nie ma się co łudzić, że produkty light można jeść bezkarnie. Nawet jeśli zawierają mniej kalorii, pochłanianie ich codziennie w nieograniczonych ilościach z pewnością poskutkuje przyrostem wagi, zwłaszcza gdy nie uzupełniamy diety treningiem fizycznym.

Autor: JW

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 31.07.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Czy produkty LIGHT są zdrowe? Ewa Chodakowska obala mity [WIDEO]
Czy produkty LIGHT są zdrowe? Ewa ...

Gdy chcemy schudnąć, postanawiamy wprowadzić do diety produkty w wersji LIGHT, które są odpowiednikiem standardowych produktów i według producenta nie tuczą. Jednak czy są one zdrowe dla naszego organizmu? Zobacz wywiad z ...

Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...