szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Nie daj się oszukać sprzedawcom!

Świeże owoce. Jak kupować banany?

Banany to ulubiony przysmak naszych dzieci. Specjalnie dla nich powinny być więc świeże i przede wszystkim pełne witamin. Jak nie dać się oszukać sprzedawcom i kupić dobre, zdrowe i pożywne banany?

Tagi: banany, jak kupować banany, świeże owoce

Świeże owoce. Jak kupować banany?

Zwracaj uwagę na kolor banana, im jest ciemniejszy tym słodszy będzie owoc.

fot: sxc.hu

Banan to jedyny owoc, który takim samym powodzeniem cieszy się właścwie przez cały rok. Można je jeść w każdym miejscu, w szkole, w pracy czy nawet w podróży. Wynika  ztego, że jest to nasz ulubiony owooc, gdyż kupuje go 80% Polaków. Roczne spożycie bananów na jedną osobe wynosi 5 kg. Ponadto banan jest też dodatkiem do różnych przetworów, jak słoiczki dla dzieci czy suchone banany, a także serki lub jogurty o smaku bananowym. Ale czy wiesz jak kupować i jak obchodzić się ze świezymi bananami sprzedawanymi na wagę?

Jak kupić świeże i zdrowe banany?

  1. Banany powinnaś otwierać nie poprzez odłamanie końcówki, na której wisiały na drzewie, ale zaczynając od ciemniejszej strony.
  2. Kupując banany musisz zwrócić uwagę przede wszystkim na kolor skórki. Oczywiście banany dojrzałe będą miały intensywnie żółtą barwę. Są one dużo słodsze i mniej cierpkie od bananów zielonych, ale mają jeden podstawowy minus - trzeba je zjeśc od razu, gdyż bardzo szybko się psują. Żółto-zielone banany są mniej dojrzałe, ale za to będziesz mogła je trzymać w lodówke kilka dni, zanim się zepsują. Zielone i jasnozielone banany są twarde i niesłodkie. Najbardziej optymalnym kolorem dla bananów będą żółte z zielonymi końcówkami, które są smaczne i możesz je z powodzeniem trzymać w lodówce od 3-4 dni.
  3. Przy wyborze bananów w sklepie zwróć również uwagę na kształt banana. Oprócz zakrzywienia powinien być on również okrągły. Na rynku znajduje się bardzo dużo spłaszczonych bananów, które zostały zbyt wcześnie zerwane z drzewa i banan niestety nie zdażył dojrzeć.
  4. Brązowe plamki na bananie to plamki cukrowe. Świadczą one o tym, że są one najlepsze do jedzenie. W przeciwieństwie do bananów niedojrzałych zawierają one śladowe ilości bezsmakowej skrobi, która została zastąpiona przez cukier. Jednak nie wszyscy przepadają za przejrzałymi bananmi.
  5. Całkowicie brązowy i twarde banany są niejadalne. Oznaczać to może, że prawdopodobnie został on przymrożony w trakcie transportu.
  6. Niedobre są także banany z białymi końcówkami, które mogą świadczyć o tym, że do zakonserwowania owocu użyto bardzo dużo środków chemicznych.
  7. Nie kupuj też bananów zielonych. Jeżeli jednak zdarzy ci się kupić takiego banana zamknij go w torebce razem z jabłkiem. Etylen, który jest w jabłku przyspieszy dojrzewanie twojego banana.
  8. Przed zjedzeniem, aby ustrzec się przedostania konserwantów ze skórki na owoc, przepłucz je zimną woda zanim je obierzesz.

Autor: Monika P.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 27.07.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...