szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Brokuły

Brokuły – bogate w witaminę C, witaminę A, cenne źródło polifenoli i antyutleniaczy. Zobacz, dlaczego brokułów nie może zabraknąć w twojej diecie.  

Tagi: BROKUŁY, brokuły dieta, brokuły właściwości, dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty

Brokuły

fot: sxc.hu

Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, są spokrewnione z warzywami jak kalafior, kalarepa, brukselka. I niestety tak jak wymienione produkty bywają naprawdę nielubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Przekonaj się do brokułów, a bardzo szybko zobaczysz zmianę w tym jak się czujesz i wyglądasz.

Skąd pochodzą, z jakich krajów wybierać najlepsze?

Brokuły uprawia się głównie w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Meksyku, Japonii, Hong – Kongu. Warto szukać polskich brokułów – ich uprawa z roku na rok staje się coraz popularniejsza.

Co się w nich znajduje?

Brokuły są doskonałym źródłem witamin: A, w postaci beta - karotenu, C, kwasu foliowego, wapnia, chromu. Brokuły obfitują również w polifenole, czyli substancje roślinne obecne wyłącznie w surowych warzywach i owocach o zbawiennym wpływie na funkcjonowanie organizmu i silnym działaniu przeciwnowotworowym. Najobfitsze w polifenole są różyczki brokuła.

Zastosowania zdrowotne

Brokuły od dawna były używane jako lekarstwo w zapaleniu zatok i innym schorzeniom górnych dróg oddechowych ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C. Soki z brokułów są pomocne w profilaktyce i leczeniu opryszczki – jeden ze związków obecnych w brokułach (ale także brukselce i kapuście) ma zdolności hamujące rozwój wirusa opryszczki.

Regularnie pity sok z brokułów ma ponadto właściwości obniżające poziom złego cholesterolu. Brokuły, a dokładniej zawarty w nich sulfofran, hamuje rozwój komórek nowotworowych i jest szczególnie wskazany przy profilaktyce nowotworów piersi i prostaty.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Należy wybierać brokuły twarde, duże, o zielonych różyczkach bez zażółceń i brązowych fragmentów. Brokuły szybko się psują – będą najzdrowsze i najsmaczniejsze jeśli zostaną przygotowane w ciągu dwóch dni od daty zakupu. Przed spożyciem należy poddać je obróbce termicznej – dzięki temu zwiększa się ich działanie nowotworowe, pamiętajmy jednak, by czas gotowania nie przekraczał 7 minut. Po ugotowaniu brokuły nadal powinny pozostać wyraźnie zielone.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 22.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...