szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Jaki jest wpływ jabłek na zdrowie i urodę?

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Jabłka.

Znasz angielskie przysłowie „One apple a day keeps doctor away.”? Brytyjczycy mieli dużo racji. Jabłka należą do najzdrowszych, a zarazem najłatwiej dostępnych w Polsce owoców.  

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, jabłka, jabłka dieta, jabłka właściwości, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty

Jabłko

fot: Peter Ziljstra

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Są znane prawie wszędzie, istnieje ponad siedem tysięcy odmian tego owocu. Do najpopularniejszych odmian należą: Champion, Jonagold, Antonówka, Idared, Szara Reneta.

Skąd pochodzą, z jakich krajów wybierać najlepsze?

Mamy to szczęście, że jabłka z Polski są jednymi z najlepszych na świecie. Polska jest jednym z głównych producentów jabłek, wytwarza się ich ponad dwa miliony rocznie. Najlepsze owoce kupisz jesienią.

Co się w nich znajduje?

Jabłka są bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika. Co ważne, połowa witaminy C, trzy czwarte błonnika i prawie wszystkie przeciwutleniacze zawarte w jabłkach znajdują się w ich skórce oraz tuz pod skórką owocu. W jabłkach zawartych jest mnóstwo związków fitochemicznych, znajdujących się jedynie w warzywach i owocach, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, m.in. kwas chlorogenowy, katechina, beta – karoten, florydzyna.

Zastosowania zdrowotne

Jabłka, szczególnie pozbawione skórki, są bardzo przydatne w zwalczaniu dolegliwości trawiennych, bólu brzucha, zatwardzeń i biegunek. Mają właściwości, dzięki którym zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na choroby serca (m.in. dzięki flawonoidom oraz bardzo wysokiej zawartości błonnika), nowotwory sutka oraz okrężnicy. Osoby na diecie powinny włączyć jabłka do codziennej diety – są bardzo niskokaloryczne, a mimo to zapewniają uczucie sytości dzięki wysokiej zawartości błonnika. Oprócz tego regulują poziom glukozy we krwi po spożyciu pokarmów – to bardzo przydatne dla osób uzależnionych od cukrów i prostych węglowodanów. Ponadto, jabłka mają wpływ na zachowanie dobrej kondycji mózgu, zapobiegają starczej demencji i kłopotom z pamięcią.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

najwartościowsze są owoce twarde, błyszczące z nieuszkodzona skórką. Niedojrzałe jabłka można przechowywać w temperaturze pokojowej, dojrzałe w lodówce – dzięki temu na dłużej zachowają świeżość. Nieświeże, nadgniłe jabłka nie powinny być przechowywane w pobliżu innych owoców – wydzielają gaz, który przyspiesza psucie się innych produktów. Jeśli nie chcesz, by w czasie przygotowywania potrawy, jabłka zbrązowiały, pokrop je paroma kroplami soku z cytryny lub limonki.

Autor: PN

Zdjęcia: Peter Ziljstra

Publikacja: 22.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...