szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Jakie właściwości dla zdrowia i urody ma kapusta?

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Kapusta.

Kapusta jest jednym z najzdrowszych i najtańszych warzyw dostępnych w Polsce. Dawno temu, znajdująca się w niej witamina C chroniła holenderskich podróżników przed szkorbutem. Zobacz, dlaczego w twojej diecie nie może zabraknąć kapusty.  

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, kapusta dieta, kapusta odżywianie, kapusta właściwości, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty

Kapusta

fot: sxc.hu

Kapustę można jeść zarówno na surowo, gotowaną, jak i kiszoną. Istnieje bardzo dużo odmian tego warzywa: biała, czerwona, włoska, chińska, pekińska. Najzdrowszą kapusta jest tradycyjna odmiana biała.

Skąd pochodzi, z jakich krajów wybierać najlepszą?

W sezonie wybieraj kapustę pochodząca z polskich upraw, a poza nim korzystaj z tej pochodzącej z Indii, Rosji, Korei Południowej, Japonii i Stanów Zjednoczonych.

Co się w niej znajduje?

Najzdrowsza kapusta to ta jedzona na surowo oraz kiszona. Minusem kapusty kiszonej jest wysoka zawartość sodu, co nie jest wskazane przy problemach z sercem i nadciśnieniu. Osoby, które nie powinny spożywać dużych ilości sodu, powinny spożywać kapustę surową, bądź po obróbce termicznej. Kapusta ma w sobie bardzo dużo błonnika i witaminy C. Po ukiszeniu wzrasta w niej zawartość witaminy K, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz przyjaznych dla układu trawiennego bakterii Lactobacillus acidophilus.

Zastosowania zdrowotne

Sok z kapusty świeżej jest bardzo dobry do leczenia wrzodów żołądka – jest w stanie w kilka dni usunąć niezaawansowane wrzody. Sok z kapusty kiszonej pomaga na objawy kaca. Kapusta jest jednym z najsilniej działających przeciwrakowo warzyw – zawiera związki, które wspomagają mechanizmy zapobiegania powstawaniu i rozwojowi komórek nowotworowych, oczyszczają organizm z toksyn, w tym tych odpowiedzialnych za rozwój wolnych rodników. Regularne spożywanie kapusty może zapobiegać nowotworom: okrężnicy, płuc, szyjki macicy oraz piersi.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Nigdy nie kupuj gotowej, poszatkowanej kapusty. Krojenie kapusty może nie należy do najprzyjemniejszych zajęć, a jednak kupno kapusty już pokrojonej mija się z celem. Podczas procesu przygotowania prawdopodobnie straciła całą witaminę C. kapusta powinna być przechowywana w całości, w lodówce, zapakowana w ochronną folię. Jeśli chcesz ograniczyć ilość sodu zawartego w kapuście kiszonej możesz to zrobić płucząc ją w zimnej wodzie.

Autor: PN

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 22.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...