szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Jakie właściwości dla zdrowia i urody ma soja?

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Soja

Soja kojarzy ci się jedynie z bezsmakowym zamiennikiem mięsa, którym faszerują się wegetarianie? Duży błąd. Narody, w których soja zajmuje pełnoprawne miejsce w codziennej diecie należą do najzdrowszych na świecie. Zobacz, dlaczego w twojej diecie nie może zabraknąć soi.  

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, najzdrowsze produkty, soja, soja dieta, soja odżywianie, soja właściwości, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty

Soja

fot: sxc.hu

Ogólnie

Soja należy do rodziny roślin strączkowych i jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw. Występuje pod bardzo wieloma postaciami: jak zielone strączki, suszona, orzechy sojowe, tofu, mąka sojowa, mleko sojowe. Możliwe jest przetwarzanie jej na pasty (np. miso), kotlety, pasztety i wiele innych produktów.

Skąd pochodzi, z jakich krajów wybierać najlepszą?

Najwięcej soi produkuje się w Stanach Zjednoczonych. Poza USA, w produkcji soi prześcigają się kraje Ameryki Południowej: Brazylia i Argentyna.

Co się w niej znajduje?

Soja jest jednym z najbogatszych w białko warzyw. Stąd tez jej szerokie użycie w substytuowaniu białka zwierzęcego w diecie osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Oprócz tego jest również bardzo bogatym źródłem wapnia, który jest wchłaniany bardzo dobrze pomimo wysokiej zawartości szczawianów i kwasu fitowego. Wszystkie produkty, które są wytwarzane z soi sfermentowane zawierają bardzo dużo żelaza. Ponadto zawiera miedź, magnez, witaminy z grupy B, niacynę i folacynę. Spożycie ziaren sojowych zapobiega nowotworom i chorobom serca.

Zastosowania zdrowotne

Ze względu na bardzo wysoką zawartość dobrze przyswajalnego wapnia, regularne spożywanie soi zapobiega urazom kości i wspomaga budowanie zdrowego szkieletu kostnego u dzieci. Zawarte w soi izoflawony mają właściwości hamujące powstawanie nowotworów prostaty oraz piersi. Osoby z podwyższonym poziomem złego cholesterolu powinny wzbogacić swoją dietę o soję, gdyż jej regularne spożycie obniża jego poziom we krwi.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Nasiona soi, które mogą wzbogacić wiele potraw są dostępne do kupienia paczkowane oraz luzem, jeśli będą przechowywane w suchym i chłodnym pomieszczeniu, mogą zachować świeżość nawet przez rok. Soja w postaci miso powinna być dodawana do potraw tuz przed zakończeniem obróbki termicznej, dzięki temu zniszczeniu nie ulegną zawarte w niej dobroczynne bakterie. Jeśli nie czujesz się dobrze po spożyciu krowiego mleka, możesz je zastąpić mlekiem sojowym – jest równie wartościowe, ale niestety dużo droższe.

Autor: PN

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 22.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...