szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Jaki jest wpływ szparagów na zdrowie i urodę?

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Szparagi.

Sezon na szparagi w Polsce jest wyjątkowo krótki – dlatego też, kiedy tylko są dostępne powinnaś włączyć je do codziennego menu. Zobacz, dlaczego szparagów nie może zabraknąć w twojej diecie.  

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, najzdrowsze produkty, szparagi, szparagi właściwości. szparagi dieta, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty

Szparagi

fot: sxc.hu

Na świecie hodowanych jest około dwudziestu gatunków szparagów, spośród których najpopularniejsze są szparagi białe, zielone i fioletowe. Kolor szparagów jaki wybierzesz nie ma znaczenia. Poszczególne gatunki różnią się bowiem głównie smakiem.

Skąd pochodzą, z jakich krajów wybierać najlepsze?

Większość szparagów produkuje się w Chinach, Peru, Stanach Zjednoczonych i Meksyku – poza sezonem najlepiej jest wybierać warzywa właśnie w tych krajów. W sezonie korzystaj z naszych rodzimych upraw szparagów.

Co się w nich znajduje?

Szparagi są prawdziwą kopalnią zdrowia i minerałów. Znajduje się w nich dużo witaminy C, tiaminy, witaminy B6 oraz kwasu foliowego. Rutyna – ta sama, co w popularnych lekarstwach na wzmocnienie odporności – w dużych ilościach w naturalnej postaci jest obecna właśnie w szparagach. Ma działanie nie tylko wzmacniające układ immunologiczny, ale również przeciwzapalne i uszczelniające naczynia krwionośne. Ponadto szparagi mają działanie przeciwutleniające – są jednym z warzyw najmocniej chroniących organizm przed rozwojem wolnych rodników. Wspomagają pracę męskiego układu płciowego, pomagają w problemach z erekcja i zwiększają popęd płciowy – dlatego też, są uważane za naturalny afrodyzjak.

Zastosowania zdrowotne

Świeży sok ze szparagów ma działanie moczopędne i przeczyszczające, dlatego też szparagi są bardzo polecane w przypadku obrzęków, cellulitu i nadmiernego gromadzenia się wody w organizmie. Jedzenie szparagów po kuracji antybiotykami przyśpieszy odrodzenie się pozytywnej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, głównie w jelicie grubym. Szparagi zawierają wyjątkowe duże ilości kwasu foliowego. Jedna porcja pokrywa około 60% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, którego niedobór może prowadzić do miażdżycy tętnic.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Najlepsze szparagi mają jasnozielony kolor, a ich końcówki są zwarte i zamknięte. Szparagi nadają się do mrożenia jednak przed gotowaniem nie wolno ich rozmrażać.

Autor: PN

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 22.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...