szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Mango

W wielu kulturach mango uważane jest za afrodyzjak, owoc niezwykły, o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto jest uwzględnić mango w swojej diecie.

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, mango, mango dieta, mango właściwości, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie

Mango

fot: sxc.hu

Skąd pochodzą, z jakich krajów wybierać najlepsze?

Większość, bo aż trzy czwarte upraw owoców mango znajduje się ww Indiach, jednak bardzo niewiele spośród indyjskich owoców trafia na eksport do krajów europejskich ze względu na bardzo restrykcyjne normy mające na celu zapobieżenie przeniesienia szkodników z Azji na zachodnioeuropejskie pola. Dlatego też owoce mango dostępne w Polsce pochodzą głównie z Chin, Meksyku, Pakistanu, Brazylii, Nigerii, Filipin. Mango są dostępne w Polsce przez cały rok.

Co się w nich znajduje?

Owoce mango są świetnym wyborem zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy A i C. Mango są bardzo bogate w obie wymienione witaminy, a ponadto witaminę K, potas oraz beta – karoten. Im bardziej dojrzały jest owoc (im skórka jest bardziej czerwona), tym zmniejsza się w nim zawartość witaminy C i zwiększa beta – karotenu.

Zastosowania zdrowotne

Mango jest bardzo przydatne w profilaktyce chorób serca. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy: witaminę A, C, karotenoidy i flawonoidy. Zmniejszają one ryzyko chorób serca, zawałów, obniżają ciśnienie krwi i spowalniają procesy starzenia się organizmu i skóry. Mango mają bardzo wysoką zawartość pektyn i rozpuszczalnego błonnika, dlatego też znakomicie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Badania przeprowadzane z udziałem owoców mango, wykazały, że owoce te miały zdolność przerywania faz rozwoju komórek nowotworów podczas całego ich cyklu rozwojowego.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Aby kupić dobre dojrzałe mango należy dokładnie obejrzeć jego skórkę. Skórka dojrzałego owocu powinna być czerwona i po naciśnięciu owocu, powinien pozostawać na niej ślad. Jeśli owoce są lekko szare, podziurkowane, albo z czarnymi plamkami, oznacza to, że owoc nie jest pierwszej świeżości i należy powstrzymać się przed jego kupnem. Mango należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a kiedy dojrzeją, do tygodnia w lodówce.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 24.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...