szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Kukurydza

Jeśli twój kontakt z kukurydzą opiera się wyłącznie na jedzeniu bogatych w cukier i wysoko solonych, kukurydzianych płatkach śniadaniowych, czym prędzej musisz to zmienić. Zobacz, dlaczego w twojej diecie nie może zabraknąć kukurydzy!

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, kukurydza, kukurydza dieta, kukurydza właściwości, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie

Kukurydza

fot: sxc.hu

Skąd pochodzi, z jakich krajów wybierać najlepszą?

Na świecie uprawia się pięć podstawowych odmian kukurydzy. Tak, którą spożywamy jako warzywo samą, np. gotowaną lub z puszki to kukurydza cukrowa. Zdecydowanie najwięcej kukurydzy uprawia się w Stanach Zjednoczonych – pokrywają one prawie połowę światowej produkcji tego warzywa. Uprawa kukurydzy staje się coraz popularniejsza w Polsce. Polska kukurydza jest mniej słodka od tej amerykańskie, brazylijskiej, bądź chińskiej, ale warto jest wspierać rodzimy rynek.

Co się w niej znajduje?

Kukurydza jest bardzo cennym źródłem błonnika, witamin C i B1, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Oprócz tego jest bogata w związki fitochemiczne, czyli obecne jedynie w roślinach substancje o silnym działaniu przeciwnowotworowym i chroniącym układ krążenia. Wśród nich wymienić można: luteinę, saponiny, alkaloidy, kwas jabłkowy, kwas palmitynowy, kwas winowy oraz kwas szczawiowy.

Zastosowania zdrowotne

W kłopotach z oddawaniem moczu i nadmiernym gromadzeniu się wody w organizmie tradycyjnie stosuje się napar ze znamion kukurydzy. Zewnętrznie, mączkę kukurydzianą zmieszaną z olejem rycynowym można stosować do łagodzenia obrzęków i podrażnień skóry. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego kukurydza chroni układ krążenia oraz serce przed chorobami. Kukurydza jest bardzo bogata w fitochemiczną substancję o nazwie kryptoksantyna. Dieta bogata w kryptoksantynę zmniejsza ryzyko nowotworu płuc aż o 37 procent! Związki fenolowe obecne w kukurydzy chronią układ pokarmowy przed wolnymi rodnikami i rozwojem nowotworów, a skrobia kukurydziana wspomaga metabolizm glukozy zarówno u osób otyłych, jak i tych nie mających problemów z nadwagą.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Jeśli kupujemy świeża kolbę, przechowujmy ją w lodówce i spożyjmy w ciągu kilku dni. Najzdrowsza jest kukurydza świeża, nie konserwowa, czy w postaci przetworów kukurydzianych.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 28.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...