szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Mięta

Smak mięty towarzyszy nam na co dzień w produktach takich jak gumy do żucia, pasty do zębów, słodycze czy lekarstwa. Jeśli lubisz smak mięty, warto zamienić jej syntetyczną formę, na naturalną. Zobacz dlaczego prawdziwej mięty nie powinno zabraknąć w twojej diecie.

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, mięta, mięta dieta, mięta właściwości, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie

Mięta

fot: sxc.hu

Skąd pochodzi, z jakich krajów wybierać najlepszą?

Miętę uprawia się głównie w Chinach, Indiach, krajach basenu Morza Śródziemnego oraz na Filipinach. Pamiętaj jednak, że w supermarketach dostępna jest mięta doniczkowa, którą bez problemu możesz hodować w swoim domu. Taka mięta będzie najzdrowsza – świeża i całkowicie pozbawiona pestycydów. Postaw ją w cienistym miejscu i pamiętaj o regularnym podlewaniu.

Co się w niej znajduje?

Mięta zawiera bardzo dużo związków fenolowych, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Ponadto jest bardzo bogata w witaminę A – przeciwutleniacz o poważnych zdolnościach regeneracyjnych, kwas foliowy, wapń – odpowiedzialny za zdrowy kościec, potas – regulujący ilość sodu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia oraz fosfor.

Zastosowania zdrowotne

Jedna z odmian mięty – mięta pieprzowa, jest tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na wszelkie dolegliwości związane z układem pokarmowym. Herbata z mięty działa zarówno na niestrawność, wzdęcia, skurcze, biegunkę, wymioty i zatrucia pokarmowe. W infekcjach układu oddechowego mięta jest używana jako środek ułatwiający oddychanie i zapobiegający rozwojowi bakterii. Spośród wszystkich ziół mięta wykazuje największe zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu. Mięta jest szeroko stosowana w profilaktyce nowotworowej. Jej świeża postać doskonale usuwa wolne rodniki, zapobiega rakowi jelita grubego i miażdżycy tętnic, w przypadku nowotworu płuc, mięta zmniejsza już powstałe guzy. Co więcej, mięta leczy jedną z kłopotliwych, dziecięcych przypadłości – owsiki. Jedzenie samych, świeżych listków mięty wspomaga trawienie i poprawia oddech.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Najmocniejsze działanie zdrowotne będzie miała świeża mięta, dodawana do potraw bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Świeże listki mięty można przechowywać zabezpieczone w lodowce przez kilka dni.

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 28.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...