szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Migdały

Orzechy, mimo tego, że są dosyć wysokokaloryczne nie są bardzo polecane wszystkim, w tym osobom odchudzającym się. Migdały należą do jednych z najbardziej wartościowych orzechów. Zobacz, dlaczego migdałów nie może zabraknąć w twojej diecie.

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, migdały, migdały dieta, migdały właściwości, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie

Migdały

fot: Mark Stahl

Skąd pochodzą, z jakich krajów wybierać najlepsze?

Aż 90 procent uprawy migdałów na świecie przypada na Stany Zjednoczone. Na pewno spotkałaś się z określeniem „migdały kalifornijskie” - zdecydowana większość migdałów uprawiana jest właśnie w Kalifornii. Poza tym, migdały rosną również w Hiszpanii, Turcji, Grecji oraz we Włoszech.

Co się w nich znajduje?

Garść migdałów dziennie może znacząco wpłynąć na twoje zdrowie. Około dwudziestu sztuk tych owoców zawiera 150 kalorii. Znajduje się w nich bardzo dużo białka, błonnika, witaminy E (pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), magnezu (20% dziennego zapotrzebowania na magnez), wapnia oraz żelaza. Ponadto migdały zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom serca i układu krążenia, powstrzymujących powstawanie wolnych rodników i obniżających poziom złego cholesterolu.

Zastosowania zdrowotne

Migdały są wysokokaloryczne, ale mimo to są bardzo polecane osobom przebywającym na diecie. Dlaczego? Po spożyciu migdałów wzrasta poziom cholecystokininy we krwi. Jest to hormon odpowiedzialny za uczucie sytości po spożyciu pokarmu zawierającego tłuszcz. Badania nad wpływem migdałów na układ pokarmowy są nadal prowadzone, ale najprawdopodobniej ich spożycie blokuje wchłanianie się tłuszczów i węglowodanów zawartych w pokarmach oraz w nich samych. Rzeczywiście, osoby przebywające na diecie niskokalorycznej i niskotłuszczowej traciły kilogramy szybciej i trwalej, po dodaniu migdałów do ich programu żywieniowego. Migdały tradycyjnie stosuje się również u osób cierpiących na nowotwory, wrzody oraz w celu zmniejszenia objawów nadmiernego spożycia alkoholu.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Wybierając migdały szukaj takich, które nie grzechoczą przy potrząsaniu. Grzechotanie jest znakiem, że orzechy mogą być stare. Ich kolor powinien być biały, odcień żółtawy lub miodowy świadczy o tym, że nie są świeże. Migdały powinny być spożyte w ciągu trzech miesięcy po otwarciu opakowania.

Autor: PN

Zdjęcia: Mark Stahl

Publikacja: 24.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...