szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Szpinak

Wiele z nas jest zrażonych do jedzenia szpinaku po mdłej, bezsmakowej papce, jaką karmiono nas w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a szpinak jest produktem cenionym nie tylko w medycynie ale również w kuchni. Zobacz dlaczego w twojej diecie nie może zabraknąć szpinaku!

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, najzdrowsze produkty, szpinak, szpinak dieta, szpinak właściwości, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie

Szpinak

fot: sxc.hu

Skąd pochodzi, z jakich krajów wybierać najlepszy?

Największe uprawy szpinaku znajdują się w Stanach Zjednoczonych oraz Holandii. W sezonie, w Polsce możliwe jest kupienie młodego szpinaku krajowego.

Co się w nim znajduje?

Szpinak nie bez powodu ma opinię jednego z najzdrowszych produktów spożywczych. Jest prawdziwa kopalnia substancji odżywczych, w tym takich, które ciężko jest znaleźć w innych produktach. Jest w nim bardzo dużo błonnika, witaminy K, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kwasu foliowego, witaminy A, karotenoidów chroniących wzrok. W szpinaku zawarte jest wyjątkowo wysokie stężenie luteiny, aż 30 tysięcy mikrogramów w szklance szpinaku mrożonego oraz duża ilość substancji fitochemicznych chroniących przed rozwojem nowotworów.

Zastosowania zdrowotne

Dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy B regularne spożywanie szpinaku chroni przed depresjami i problemami z układem nerwowym. Przeprowadzano bardzo dużo badań dotyczących działania szpinaku na komórki nowotworowe. Wyniki okazały się być zaskakujące. Szpinak okazał się być bardzo przydatny w walce z aż sześcioma rodzajami nowotworów: rakiem wątroby, pęcherza, okrężnicy i piersi, prostaty, szyjki macicy, a także w przypadku chłoniaka nieziarniczego.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanie

Szpinak mrożony zachowuje większość wartości odżywczych, więc jeśli nie masz czasu na korzystanie ze szpinaku świeżego, możesz ułatwić sobie przygotowania bez wyraźnych ubytków odżywczych potrawy. Mimo to, część z substancji odżywczych ginie podczas obróbki termicznej, dlatego spożywanie świeżego szpinaku, np. w formie sałatki jest wyjątkowo wskazane. Przed przygotowaniem szpinak musi być dokładnie umyty, gdyż na jego liściach brud oraz piasek zbierają się wyjątkowo łatwo. Wskazówka: Jeśli twoje dzieci nie przepadają za szpinakiem podaj go w formie niezmielonej, np. z serem i czosnkiem. Tak przyrządzony szpinak to prawdziwy przysmak!

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 28.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...