szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przewodnik po najzdrowszych produktach spożywczych

Tego nie może zabraknąć w twojej diecie. Ziemniaki

Ziemniaki są tak powszechnie stosowane w kuchni, że często zapominamy o tym, że one tez mogą być bardzo zdrowe! Zobacz, co znajduje się w ziemniakach i jak przyrządzać je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych.

Tagi: dieta modelek, dieta piękna, dieta uroda, dieta urody, najzdrowsze produkty, zdrowa dieta, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, zdrowie, ziemniaki, ziemniaki dieta, ziemniaki właściwości

Ziemniaki

fot: Alexander Bryljaev

Skąd pochodzą, z jakich krajów wybierać najlepsze? Ziemniaki zagościły na europejskich stołach już w XVI wieku, kiedy hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili je z wypraw odkrywczych po Ameryce Południowej. Dziś ziemniaki są niezwykle popularnym warzywem i bardzo częstym dodatkiem dań. Najwięcej ziemniaków uprawia się w Polsce, Indiach, Rosji, Chinach i Stanach Zjednoczonych.

Co się w nich znajduje?Ziemniaki są bardzo zdrowe! To my, nieświadomie pozbawiamy je wszystkiego, co się w nich znajduje poddając je bezlitosnym zabiegom kulinarnym. Średni ziemniak ma w sobie tyle witaminy C, że pokrywa połowę jej dziennego, zalecanego spożycia, a ziemniak w łupince ponad 20 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Barwne odmiany ziemniaków, mało popularne w Polsce mają bardzo dużo przeciwutleniaczy.

Zastosowania zdrowotneSurowe ziemniaki przykładane do skóry łagodzą podrażnienia i likwidują niedoskonałości skóry. Obecne w ziemniakach lektyny hamują rozwój i zwalczają komórki nowotworowe. Regularne spożywanie ziemniaków zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Dzięki temu, że w ziemniakach występuje duża zawartość potasu i bardzo niska sodu, zmniejszają ryzyko nadciśnienia i chorób będących jego konsekwencjami.

Wybór, przechowywanie, przygotowanie i podawanieNajlepsze ziemniaki powinny być twarde, o gładkiej powierzchni. Przygotowując ziemniaki należy je umyć, wyciąć ciemne i zielone miejsca oraz oczka z kiełkami, ale pozostawić resztę skórki! Pozbywanie się skórki to strata dużej ilości substancji odżywczych. Z natury ziemniaki wcale nie są wysokokaloryczne, jednak poddawanie ich procesom smażenia na głębokim tłuszczu sprawia, że ich kaloryczność wzrasta nawet kilkanaście razy. Rozgotowywanie ziemniaków powoduje, że stają się bezwartościowe z medycznego punktu widzenia. Bardzo częstym błędem jest gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie. Powinny być gotowane tak jak inne warzywa – wrzucane do wrzątku.

 

 

Autor: PN

Zdjęcia: Alexander Bryljaev

Publikacja: 28.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...