Jak kupić dobrą i pożywną czekoladę? Dlaczego warto jeść czekoladę?
Czekolada jest najczęściej wybieranym artykułem spożywczym, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Sklepy oferują wiele rodzajów czekolad, przede wszystkim mleczną, gorzką i białą, ale także z orzechami, bakaliami, z nadzieniem czy bąbelkami powietrza. Która z nich jest najbardziej wartościowa? Jak rozpoznać prawdziwą czekoladę wśród wyrobów czekoladopodobnych?
Tagi: czekolada, Dlaczego warto jeść czekoladę, Jak kupić dobrą i pożywną czekoladę, kupowanie, pogotowie stylowe, stylowe, wirtualny przewodnik - shopping, wirtualny shopping, zakupy, zdrowe jedzenie, zdrowie

Najnowszym rodzajem czekolady, jest ta z nadzieniem chilli.
Sklepowe półki uginają się wręcz pod ciężarem różnego rodzaju czekolad: gorzkie, mleczne, białe, z nadzieniem owocowym, z orzechami, z bakaliami czy bąbelkowe. Producenci prześcigają się w swojej pomysłowości i produkują coraz ciekawsze smaki, czy nadzienia, jak chociażby czekolada z chili. Niegdyś mówiło się tylko o tym, że czekolada niekorzystnie wpływa na uzębienie a jej nadmierne spożywanie może skończyć się otyłością. Dzisiaj mówi się głównie o jej pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Jednak, jak z całego asortymentu różnych czekolad wybrać najlepszą?
Czekolada a zdrowie
Czekolada ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim poprawa humor, gdyż jej spożycie powoduje wzrost serotoniny i endorfin, tak zwanych hormonów szczęścia. Dodatkowo czekolada uspokaja nas i zapobiega skurczom mięśni gdyż jest dobrym źródłem magnezu. Ponadto poprawia naszą koncentrację , zmniejsza poziom negatywnie działającego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega anemii, dzięki dużej zawartości potasu.
Na co zwracać uwagę kupując dobrą czekoladę?
Jak odróżnić prawdziwą czekoladę od wyrobu czekoladopodobnego?
- Najlepszą czekoladą jest oczywiście czekolada gorzka. Zaraz po niej najzdrowszą czekoladą jest mleczna. Mimo że biala czekolada jest droższa, niż czekolady ciemne jest ona najmniej zdrowym wyrobem czekoladowym.
- Na etykiecie sprawdź zawartość kakao w czekoladzie. Oczywiste jest, że im więcej kakao ma czekolada tym jest ona lepsza smakowo i zdrowsza. Niestety najmniej kakao mają czekolady białe, gdyż w ich składzie zastępuje je cukier. Najlepsza czekoalda będzie miała około 30% kakao.
- Sprawdzaj na etykiecie zawartość cukru. Niestety im więcej cukru posiada czekolada, tym będzie ona bardziej tucząca i niezdrowa. Jeżeli na opakowaniu znajdziesz informację, że w wyrobie znajduje się 70% cukru, syrop glukozowy lub co gorsza cukier inwertowany natychmiast odłóż opakowanie spowrotem na półkę.
- Oczywiście ważna jest także zawartość tłuszczu roślinnego, który w czekoladzie zastępuje tłuszcz kakaowy, gdyż jest znacznie tańszy. Tłuszcz roślinny powoduje miażdzycę i ma działanie rakotwórcze.
- Sprawdzaj na etykiecie zawartość polepszaczy smaku. Jest to najważniejsza zasada wyboru zdrowej czekolady, ponieważ producenci lubują się w faszerowaniu smakołyków różnego rodzaju E. Najwięcej tego typu składników mają czekolady nadziewane.
- Jeżeli poszukujesz najlepszej czekolady, to najłatwiej jej jakość sprawdzić tuz po zakupie. Dobra czekolada powinna mieć błyszczącą i gładką powierzchnię. Podczas przełamywania czekolada powinna trzaskać i nie powinna rozpuszczać się podczas upału. W żadnym wypadku nie jedz czekolady, która ma biały nalot. Oznacza to, że była ona źle przechowywana.
Autor: Monika P.
Zdjęcia: sxc.hu
Publikacja: 31.07.2012, Aktualizacja:
Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...
Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki. Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...