szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Przepyszny hiszpański flan w Twojej kuchni!

Pomysł na ciasto. Przepis na ciasto z Hiszpanii: flan

Przepis na ciasto, dzięki któremu oczarujesz swoich gości? Glamki.pl zdradzają ci sekret, jak przygotować hiszpański deser flan. Dzięki niemu zabłyśniesz w każdej kuchni. Uwaga, gdy go spróbujesz, możesz się od niego nawet uzależnić :)

Tagi: deser flan, flan karmelowy przepis, flan przepisy, hiszpanska kuchnia przepisy, hiszpańska kuchnia, jak zrobic flan, przepis na ciasto, przepis na wypieki, przepisy na ciasta, przepisy na wypieki

Pomysł na ciasto. Przepis na ciasto z Hiszpanii: flan

Przepyszny hiszpański flan w Twojej kuchni

fot: sxc.hu

Składniki:

  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 3 jajka
  • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C. W średnim rondelku, na średnim ogniu, stop cukier, aż będzie płynny i złocisty. Ostrożnie wlej gorący syrop do okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm, obracając jednocześnie naczyniem, aby karmel równomiernie rozłożył się na jego dnie i bokach. Odstaw.

W dużej misce zmiksuj jaja. Dodaj słodzone i niesłodzone mleko skondensowane oraz wanilię i zmiksuj na gładko. Wlej mieszaninę z jajami do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem, gdy flan będzie zupełnie ostudzony, delikatnie odwróć deser i podaj go na dużym talerzu.

Autor: monroe

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 31.08.2012, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...