Domowe paluszki rybne. Niech wieczorem zapachnie w twoim domu morzem
Paluszki rybne przygotowane w domu nie zawierają żadnych groźnych dla zdrowia dodatków. Domowe paluszki rybne są zdrowe, lekkie i chrupiące. Dostarczą do organizmu pełnowartościowe białko, dobre kwasy tłuszczowe, wapń oraz jod. Przy okazji mogą ci się też przypomnieć wakacje nad morzem.
Tagi: CO NA KOLACJĘ, dania z ryb morskich, danie wegetariańskie, danie z ryb, FAJNY PRZEPIS, Kukbuk, Kukbuk KOLACJA, paluszki rybne, ryby na obiad, SUPER KOLACJA, ZDROWA KOLACJA, ZDROWY PRZEPIS

Zrób paluszki rybne własnoręcznie. Nie kupuj gotowych produktów tego typu, bo nigdy nie możesz mieć pewności jaką mają zawartość!
Składniki potrzebne do przygotowania domowych paluszków rybnych:
-380 g białej ryby (dorsza, soli)
- duże jajko
- 1 sucha bułka (kajzerka)
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- bułka tarta do obtaczania
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania domowych paluszków rybnych:
Bułkę namocz chwilę w ciepłym mleku, odciśnij. Rozmoczoną zmiksuj z rybą w mikserze.
Dodaj jajko, przyprawy (sól, pieprz, pietruszkę), wymieszaj. Z gotowej masy formuj paluszki, obtaczając każdy dokładnie w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Paluszki smaż na złoty kolor z każdej strony przez kilka minut. Po zdjęciu z patelni, ułóż je na talerzach wyłożonych papierem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 200 kcal
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 20 g
Białka: 15 g
Autor: Monika Leśniewicz
Zdjęcia: flickr.com Andrew Fogg
Publikacja: 30.09.2012, Aktualizacja:
Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...
Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki. Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...