szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (0)
  • Dieta Dukana (5)
Poziom trudności
  • Łatwe (67)
  • Średnie (25)
  • Trudne (2)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (17)
  • Ok. 30 min. (28)
  • Ok. 45 min. (20)
  • Ok. 1 godz. (12)
  • Ponad 1 godz. (24)
Składniki
  • Mięso (12)
  • Drób (10)
  • Ryby (7)
  • Owoce morza (4)
  • Makarony (2)
  • Warzywa (30)
  • Owoce (25)
Wyszukaj przepis

Jak zrobić przecier pomidorowy? Sprawdzony przepis krok po kroku

Sprawdzony przepis na przecier pomidorowy. Koniec lata to czas na przygotowanie domowych przetworów, które umilą nam czas w chłodniejsze wieczory. Sprawdź, jak zrobić domowy przecier pomidorowy.  

Tagi: domowe przetwory, pomidory, przecier pomidorowy, przepis na przecier pomidorowy, przetwory, przetwory na jesień

Jak zrobić przecier pomidorowy? Sprawdzony przepis krok po kroku

czas przygotowania: 60 minut

Danie dla: 6 osób

Autor: afoltyn

Fot. sxc.hu
0
Składniki

pomidory - 4,5 kilograma

Sól morska - 1,0 łyżka

Bazylia - 1,0 szczypta

Tymianek - 1,0 szczypta

Cukier - 2,0 łyżki

sposób przygotowania
  1. Pomidory sparz gorącą wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i gniazda nasienne.
  2. Miąższ przełóż do garnka, gotuj przez 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
  3. Ugotowane pomidory przetrzyj przez sito i w czystym garnku ponownie zagotuj.
  4. Dodaj sól, cukier i przyprawy i wymieszaj. Gotuj przez ok.20 minut na małym ogniu a przecier trochę zgęstnieje.
  5. Do wyparzonych i suchych słoików przelej przecier pomidorowy.
  6. Dokładnie zakręć słoik i zostaw pod przykryciem na dwa dni do całkowitego wystudzenia.
  7. Podane składniki wystarczają na 6 słoików po 0,5 l każdy.
wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Kalorie (g)
    26,0
  • Białko (g)
    1,5
  • Węglowodany (g)
    4,7
  • Tłuszcz (g)
    0,12
Podobne przepisy