szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (0)
  • Dieta Dukana (5)
Poziom trudności
  • Łatwe (67)
  • Średnie (25)
  • Trudne (2)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (17)
  • Ok. 30 min. (28)
  • Ok. 45 min. (20)
  • Ok. 1 godz. (12)
  • Ponad 1 godz. (24)
Składniki
  • Mięso (12)
  • Drób (10)
  • Ryby (7)
  • Owoce morza (4)
  • Makarony (2)
  • Warzywa (30)
  • Owoce (25)
Wyszukaj przepis

Niezwykłe śniadanie: oponki serowe z płatkami migdałowymi

Znudziły Ci się klasyczne śniadania w postaci kanapek? Chcesz spróbować czegoś nowego dla urozmaicenia swojego menu? Wypróbuj przepis na klasyczne oponki serowe, które robiły nasze babcie. Niezastąpiony smak dzieciństwa!  

Tagi: ciasteczka przepis, deser, gotowanie, kalorie, oponki serowe z cukrem pudrem, pomysł na śniadanie, przepis na oponki serowe, przepisy kuchenne, przepisy kulinarne, śniadanie, twaróg biały

Niezwykłe śniadanie: oponki serowe z płatkami migdałowymi

czas przygotowania: 45 minut

Danie dla: 16 osób

Autor: afoltyn

Fot. flickr.com/wieswies
0
Składniki

Olej rzepakowy - 2,0 łyżki

mąka - 1,5 szklanki

Soda oczyszczona - 1,0 łyżeczka

Cukier puder - 5,0 łyżek

Jajko - 1,0 sztuka

Twaróg półtłusty - 200,0 gramów

Cukier waniliowy - 16,0 gramów

płatki migdałowe - 3,0 łyżki

sposób przygotowania
  1. Ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto. Nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mąki).
  2. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, żeby się nie kleiło. Po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 4 mm.
  3. Z ciasta wykrój szklanką koła, a następnie kieliszkiem środki.
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju rzepakowego. Smaż oponki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 min z każdej strony).
  5. Wyłóż oponki na ręcznik kuchenny żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Zrób lukier: cukier puder dokładnie wymieszaj z łyżką gorącej wody.
  7. Ostudzone oponki serowe posmaruj lukrem i przylep do niego płatki migdałowe.
wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Kalorie (g)
    269,0
  • Białko (g)
    11,2
  • Węglowodany (g)
    48,0
  • Tłuszcz (g)
    6,1
  • Cholesterol (g)
    91,0
Podobne przepisy