szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (0)
  • Dieta Dukana (5)
Poziom trudności
  • Łatwe (89)
  • Średnie (41)
  • Trudne (3)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (20)
  • Ok. 30 min. (34)
  • Ok. 45 min. (33)
  • Ok. 1 godz. (22)
  • Ponad 1 godz. (34)
Składniki
  • Mięso (21)
  • Drób (12)
  • Ryby (9)
  • Owoce morza (5)
  • Makarony (2)
  • Warzywa (44)
  • Owoce (33)
Wyszukaj przepis

Przepis na zupę szczawiową. Prosty, sprawdzony przepis na szczawiową

Sprawdzony przepis na zupę szczawiową z jakiem. Możesz ją przygotować na bulionie lub użyć kostki bulionowej. To prawdziwa bomba witaminowa, więc nie wahaj się ani chwili.

Tagi: jak zrobić zupę szczawiową, sprawdzony przepis na zupę szczawiową, szczaw, szczawiowa przepis, zupa szczawiowa

Przepis na zupę szczawiową. Prosty, sprawdzony przepis na szczawiową

czas przygotowania: 30 minut

Danie dla: 4 osób

Autor: Zuzanna Lubart

Fot. Wikimedia Commons
0
Składniki

Szczaw - 200,0 gramów

bulion warzywny - 800,0 mililitrów

Masło - 2,0 łyżki

Śmietana - 150,0 mililitrów

Mąka - 1,0 łyżka

Sól - 0,0 None

Pieprz czarny - 0,0 None

Cukier - 0,0 None

Jajka - 2,0 sztuki

sposób przygotowania

1. Szczaw opłucz, posiekaj i duś na maśle przez ok. 8 minut. 2. Zalej bulionem i gotuj przez kolejne 10 minut. 3. Wymieszaj mąkę z 4 łyżkami wody tak, aby nie powstały grudki. Dolej odrobinę zupy, rozmieszaj, a następnie dodaj mąkę do garnka z zupą. Gotuj ok. 5 minut. 4. Następnie wymieszaj w osobnej miseczce śmietanę z odrobiną zupy i przelej do garnka. Posól, popieprz i posłodź do smaku. Doprowadź do wrzenia. 5. Ugotuj jajka na twardo i podając zupę, udekoruj ją ćwiartkami jajka.

wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    1,6
  • Tłuszcz (g)
    2,5
  • Węglowodany (g)
    2,7
  • Cholesterol (g)
    0,0519
  • Sód (g)
    0,236
  • Witamina C (g)
    0,00193
Podobne przepisy