szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Diety
  • Dieta Montignaca (1)
  • Dieta 1000 kalorii (0)
  • Dieta Dukana (5)
Poziom trudności
  • Łatwe (67)
  • Średnie (25)
  • Trudne (2)
Czas przygotowania
  • Ok. 15 min. (17)
  • Ok. 30 min. (28)
  • Ok. 45 min. (20)
  • Ok. 1 godz. (12)
  • Ponad 1 godz. (24)
Składniki
  • Mięso (12)
  • Drób (10)
  • Ryby (7)
  • Owoce morza (4)
  • Makarony (2)
  • Warzywa (30)
  • Owoce (25)
Wyszukaj przepis

PRZETWORY: Jak zrobić borówki do mięs? Sprawdzony przepis

Przepis na borówki do mięs. Idealny dodatek do świątecznego indyka czy innego drobiu. Wspaniale wzbogacają też smak pasztetów i sera pleśniowego. Domowe przetwory nie mogą się z nich obejść! Szukajcie borówki brusznicy nazywanej też czerwoną borówką.

Tagi: dodatki do mięs, domowe przetwory, jak zrobić borówki do mięs, przepis na borówki, przetwory przepisy

PRZETWORY: Jak zrobić borówki do mięs? Sprawdzony przepis

czas przygotowania: 90 minut

Danie dla: 10 osób

Autor: Zuzanna Lubart

Fot. sxc.hu
0
Składniki

Borówki czerwone - 1,0 kilogram

Cukier - 40,0 dekagramów

Gruszka - 0,5 kilograma

Goździki - 15,0 sztuk

sposób przygotowania

1. Borówki umyj i zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę, a potem osącz na sitku. 2. Do garnka wsyp cukier, zalej 1/2 szklanki wody i ugotuj syrop. 3. Gruszki umyj, obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na duże cząstki. 4. Do syropu włóż gruszki, goździki i gotuj na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste. Dodaj borówki i gotuj jeszcze 20 minut. 5. Przełóż do wyparzonych słoików.

wartości odżywcze
  • Nazwa
    w 100 g.
  • Białko (g)
    0,2
  • Tłuszcz (g)
    0,1
  • Węglowodany (g)
    39,0
  • Błonnik (g)
    0,7
Podobne przepisy