szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
Nietuzinkowy pomysł na słodką i gorzką zarazem przystawkę z kurczakiem.

Sałatka estragonowa z kurczakiem intensywnie pobudza kubki smakowe. Będziesz miała ochotę na więcej!

Sałatka estragonowa z kurczakiem jest przystawką dla smakoszy. Estragon nie tylko wzbogaca smak sałatki z kurczakiem, ale także dzięki swoim leczniczym właściwościom, ułatwi jej trawienie. Aromat estragonu i jego gorzkawy posmak wzmacnia walory pozostałych składników twojej sałatki.

Tagi: pyszne sałatki, sałatka, sałatka pierś z kurczaka, sałatka z kurczaka, sałatka z kurczaka przepis

Sałatka estragonowa z kurczakiem intensywnie pobudza kubki smakowe. Będziesz miała ochotę na więcej!

Sałatka estragonowa z kurczakiem odegra główną rolę podczas każdego spotkania

fot: sxc.hu

Sładniki potrzebne do przygotowania sałatki estragonowej z kurczaka:

  • 120g piersi z kurczaka
  • szklanka bulionu
  • świeży estragon (ewentualnie suszony)
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 cykorii
  • łyżka płatków migdałowych

 

Do przygotowania dresingu do sałatki etragonowej z kurczaka potrzebne będą:

  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • posiekany świeży estragon (lub suszony)

 

Sposób przygotowania sałatki estragonowej z kurczaka:

Pierś z kurczaka umyj i osusz. Do garnka z bulionem naturalnym lub z kostek rosołowych dodaj estragon i pieprz. W tak przygotowanym wywarze ugotuj mięso aż do miękkości. Dobrze jeśli mięso ostygnie w bulionie. Wówczas nabierze bardziej intensywnego smaku estragonu. Po ostygnięciu mięso wyjmij i pokrój w paseczki. Płatki migdałowe zarumień na suchej patelni, poruszając patelnią, tak by się nie przypaliły. Pomarańczę podziel na cząstki, a cykorię pokrój w paseczki.

Do miski wrzuć garść świeżego szpinaku, dodaj kawałki pomarańczy, następnie pokrojoną cykorię oraz pokrojone ugotowane w wywarze mięso. Wszystkie składniki razem wymieszaj.

W oddzielnym pojemniku przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek i świeży estragon (ostatecznie można użyć suszonego) oraz doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Sałatkę tuż przed podaniem polej sosem i posyp zrumienionymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Wartośc kaloryczna jednej porcji: 325 kcal

Węglowodany: 16,9 g

Białko: 30,3 g

Tłuszcze: 16,3 g

Autor: mkaczmarek

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 07.02.2014, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...