szukaj: z Glamki.se.pl
sklep online
W naszej sałatce tajskiej znajdziesz papryczkę chili, wołowinę i świeżą sałatę.

Sałatka tajska z wołowiną to pomysł na ostry akcent przed obiadem

Sałatkę tajską z wołowiną powinnaś jeść używając pałeczek. W tajlandzkiej kulturze jedzenia niesłychanie ważna jest bowiem etyka spożywania posiłków. Operowanie pałeczkami wymaga, oczywiście, pewnej wprawy. Ale czy to zbyt duże wyzwanie dla dziewczyny glamour? Na pewno nie :)

Tagi: dobre sałatki, przepisy kulinarne, przepisy na sałatki, pyszne sałatki, sałatki przepisy

Sałatka tajska z wołowiną to pomysł na ostry akcent przed obiadem

Sałatka tajska z wołowiną to pikantny wstęp do obiadu

fot: sxc.hu

Składniki niezbędne do przygotowania sałatki tajskiej z wołowiną:

  • 100g polędwicy wołowej
  • sól, pieprz
  • 3-4 liście drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • świeża kolendra i mięta
  • 2 łyżki ugotowanego groszku (może być mrożony)
  • 1/4 ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 5 małych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Składniki niezbędne do przygotowania dressingu do sałatki tajskiej z wołowiną:

  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 małej papryczki chili, drobno pokrojonej
  • łyżeczka sosu rybnego (można zastąpić sojowym)
  • łyżeczka rozdrobnionego cukru palmowego lub jasnego trzcinowego
  • łyżeczka oleju sezamowego,

 

Sposób przygotowania sałatki tajskiej z wołowiną:

Polędwicę oczyść i osusz. Przypraw solą i pieprzem, następnie podsmaż na patelni grillowej. Po usmażeniu i ostygnięciu, pokrój w dosyć cienkie plastry.

W tym czasei możesz zająć się przygotowywaniem dressingu. Zmieszaj sok z cytryny, drobno pokrojone chili, sos rybny (lub sojowy), cukier palmowy lub trzcinowy i olej sezamowy.

Kapustę pekińską ułóż w misce, następnie dodaj świeżą kolendrę, miętę, ugotowany groszek, ogórek pokrojony w cienkie plasterki, półplasterki czerwonej cebuli i pomidory koktajlowe przkrojone na pół. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, a następnie przykryj je mięsem i polej dressingiem.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 222,6 kcal

Węglowodany: 14,8 g

Białko: 23,7 g

Tłuszcze: 9 g

Autor: mkaczmarek

Zdjęcia: sxc.hu

Publikacja: 07.02.2014, Aktualizacja:

Zobacz również
Piankowe wybawienie na letnie upały – serum Bioxsine
Piankowe wybawienie na letnie upały – ...

Latem nasze włosy wystawione zostają na ciężką próbę. Z jednej strony upał i wzmożone promieniowanie UV, które może parzyć cebulki naszych włosów. Z drugiej strony często narastający w tym okresie problem ich ...

Mgiełka do włosów Sun Balance
Mgiełka do włosów Sun Balance

Wakacje, morze, wiatr we włosach – jest nam cudownie ale… co z naszymi kosmykami? Niestety nasze włosy nie kochają słońca tak samo jak my. Promieniowanie UV niszczy zawartą w nich melaninę powodując odbarwienia ...

Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli tropiki Południowej Ameryki
Tutti Frutti Papaja & Tamarillo czyli ...

Niebiańska słodycz papaji połączona z beztroską tamarillo to argentyńsko-meksykańska propozycja Tutti Frutti na podróż do Ameryki Południowej w zaciszu własnej łazienki.  Na egzotyczne wakacje w wersji instant będziemy mogli wybrać się także ...